Hírek

A tajvani elnökkel tárgyalt a megválasztott cseh államfő

Petr Pavel megválasztott cseh államfő telefonon egyeztet Caj Jing-ven tajvani elnökkel hétfőn – számolt be hétfő reggel Pavel szóvivője. A tajvani elnöki hivatal nem kommentálta a bejelentést, csak annyit közöltek, hogy Caj vasárnap gratulált Pavelnek elnökválasztási győzelméhez.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a legtöbb nyugati vezető többnyire kerüli a nyilvános kapcsolatfelvételt Tajvannal, hogy ne bőszítse fel Kínát, amely szakadár tartományának tekinti az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánnyal rendelkező szigetet. 2016-ban Donald Trump nem sokkal elnökké választása után szintén személyesen beszélt a tajvani elnökkel, ami miatt Peking hevesen tiltakozott.

Petr Pavel múlt szombaton nyerte meg a cseh elnökválasztást, legyőzve Andrej Babis korábbi miniszterelnököt. Márciusban lép hivatalba államfőként, amikor Milos Zeman jelenlegi elnök mandátuma lejár.

Csehország, hasonlóan a világ legtöbb országához, a Kínával szembeni konfrontáció elkerülése érdekében nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal.

 

Petr Pavel Tajvan Csehország
Kapcsolódó cikkek