A tüntetők vasárnap is megpróbálták megakadályozni a Lützerath nevű német település lerombolására irányuló terveket. Több más tüntetővel együtt a német rendőrség Greta Thunberg svéd aktivistát is eltávolította vasárnap a rendőrség a helyszínről, ahol egy szénbánya bővítése ellen tiltakoztak. Thunberg nem tett eleget a rendőrség felszólítására, hogy hagyja el a területet, ezért a rendőrök fizikailag eltávolították őt – jelentette a német Bild.

A klímaügyi aktivisták több mint két éve tiltakoznak a faluban Észak-Rajna-Vesztfália állam nyugati részén, az ellen, hogy lerombolják a települést a szénbánya bővítése érdekében. Thunberg szombaton csatlakozott hozzájuk, és a Lützerath melletti mezőkön tartott nagy tüntetésen azt mondta, hogy a német kormány kompromisszumos megállapodása a szénbánya tulajdonosával „szégyenletes”.

A rendőrség szerint kilenc aktivistát vittek kórházba – írja a Bild. Az újság szerint több mint 70 rendőr megsebesült a demonstrálókat a helyszínről eltakarító akcióban. A rendőrségi akció eddig még nem látott jeleneteket is tartalmazott, amelyekről a közösségi médiában futótűzként terjedő videók is készültek. 

Érdekessége a történetnek, hogy a zöldpárti gazdasági miniszter, Robert Habeck ugyanakkor védelmébe vette a döntést, mondván, az orosz–ukrán háború árnyékában az energiabiztonság fenntartása érdekében szükség van a Lützerath alatt található szénre.