Közélet

Ledózerolják a falut, klímaaktivistákat távolítanak el a német rendőrök

A lakatlan falut elfoglaló demonstrálók egy lignitbánya terjeszkedését állítanák meg.

Megkezdte a Lützerath nevű falu elfoglalásával egy lignitbánya kiterjesztése ellen tiltakozók eltávolítását szerdán a német rendőrség. A területet teljesen körbevette, és kisebb összecsapások is voltak, ám a rendőrség szeretné, ha az aktivisták békésen elvonulnának a megsemmisítésre szánt faluból.

Police face activists as they start the evacuation of the village of Luetzerath, western Germany, on January 11, 2023, while anti-coal activists stage an "active defence" of the village, which is slated for forced evacuation, ahead of a planned demolition to expand a coal mine. - Police have secured approval from the state interior ministry to clear the village but activists have warned there will be "no limits" in Luetzerath, a village in North Rhine-Westphalia state, was once home to around 100 people but has been abandoned over the years as uncertainty hung over its planned evacuation for the expansion of the neighbouring coal mine Garzweiler.
Fotó: AFP

Az Észak-Rajna–Vesztfáliában található falu lerombolására az RWE energetikai vállalat Garzweiler nevű, külszíni fejtésű barnakőszénbányájának kiterjesztése miatt van szükség, ám 

az aktivisták elszántságát növeli, hogy négy évvel ezelőtt megnyertek egy hasonló küzdelmet a közeli Hambach bánya térnyerésével szemben. 

Azonban a hambachi erdő megóvása érdekében kötött kompromisszum része volt, hogy a Garzweiler továbbra is működhet, valamint annak a kiterjesztésére is lesz mód.

A területen évszázadok óta termelnek ki lignitet, emiatt számos falut romboltak le Lützerath evakuálása előtt is. A falu évek óta lakatlan, hivatalosan 2017-re be is fejeződött a település lakóinak áttelepítése. Az utolsó tulajdonos azonban csak tavaly ősszel, hosszú ellenállás után adta el a farmját az RWE-nek, amely szerint 

az évi 25 millió tonnás kitermelés fenntartásához szükség van a lelőhely feletti falu lerombolására.

Azonban az elhagyott falu üres házait klímaaktivisták foglalták el, s a terület a fosszilis tüzelőanyagok további használata elleni tiltakozás egyik szimbóluma lett. Az aktivisták szerint a falu lerombolása és a lignittermelés folytatása nem szükséges az ország energiabiztonságának garantálásához, ám az RWE és a tartományi kormányzat ezzel nem ért egyet.

A vita egyik fontos eleme, hogy sokak szerint nem elegendő csupán az áramtermeléssel kapcsolatos szükségletekkel számolni, a szén feldolgozása is igényel további lignitet. A feldolgozott alapanyagokból az észak-rajna–vesztfáliai kormányzat szerint 55 millió tonna szénre lesz szükség 2030-ra, miközben a fogyasztás csökken – írja a Handelsblatt. Ezt az állítást környezetvédők vitatják, szerintük a feldolgozott termékek fedezhetők más külszíni bányákból is.

Az RWE álláspontja, hogy ha a bányászat nem haladhat az egykori település irányába, az veszélyezteti az erőművek szénellátását, mert máshol 200 méteres mélység felett nem található lignit. A vállalat szerint a mostani idején szükséges a termelés folytatása.

Tavaly októberben az RWE és a tartományt vezető kereszténydemokrata-zöld kormány megállapodott, hogy a szén kivezetését nyolc évvel, 2030-ra hozzák előre, cserébe a vállalat rövid távon növelheti a termelését. A többi, a termelésnek útjában levő falu – amelyeket eredetileg szintén leromboltak volna – a helyén maradhat az egyezség szerint.

Azonban nem világos, hogy az alku végül csökkenti-e a karbonkibocsátást, ami jelentősen nehezíti a tartományi kormányban részt vevő zöldek helyzetét, különösen, ha a klímaaktivisták és a rendőrség összecsapásai következnek. Bár az RWE jogi szempontból a terület tulajdonosa és a térségben 2030-tól megszűnik a széntermelés, Ricarda Lang, a zöldek társelnöke szerint érdemes megértően viszonyulni a demonstrálókhoz.

 

szén Garzweil klímaaktivizmus Észak-Rajna-Vesztfália
Kapcsolódó cikkek