A tájékoztatás szerint az ügyben illetékes Homel megyei bíróság súlyosbította a vádlott eredetileg enyhébb büntetését. Az ítélet nem jogerős.

bírósági döntés
Fotó: Shutterstock

A férfi a vádak szerint Fehéroroszország területén tartózkodva a közösségi hálózatokon ismételten olyan bejegyzéseket tett, amelyekben 

arra ösztönözte az embereket, hogy csatlakozzanak az ukrán nemzeti gárdához tartozó Azov ezredhez, 

a fehérorosz katonákból és Ukrajnába emigrált fehérorosz állampolgárokból verbuvált, Kasztusz Kalinouszki 19. századi forradalmár nevét viselő zászlóaljhoz, valamint egyéb ukrán erőkhöz, illetve támogassák ezek tevékenységét.

Ügyeletbe álltak az orosz–fehérorosz hadseregcsoport légvédelmi alegységei

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök október 10-én jelentette be a regionális hadseregcsoport kialakításának megkezdését.

A törvényszék megállapította azt is, hogy a férfi pénzt is átutalt a Kasztusz Kalinouszki zászlóalj részére.

Fehéroroszországban újabb eljárás indult Szjarhej Cihanouszki ellen

A fehérorosz hatóságok hétfőn újabb eljárást indítottak a börtönben ülő Szjarhej Cihanouszki ellenzéki videóblogger ellen – közölték a vizsgálatvezetők.

A 44 éves Cihanouszkit, a litvániai száműzetésben élő volt ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja férjét azzal vádolják, hogy megsértette a börtönszabályzatot, konfliktust provokált és módszeresen megtagadta az utasítások teljesítését. Ha bűnösnek találják, a börtönbüntetését két évvel is meghosszabbíthatják.

A férfit 2021 decemberében 18 évi elzárásra ítélték tömeges zavargások szervezése, gyűlöletkeltés, a közrend megzavarása és a választási bizottság bojkottálása címén.

Szjarhej Cihanouszkit 2020-ban tartóztatták le. Arra készült, hogy indul az elnökválasztáson Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kihívójaként. A videóblogger azt követően vált közismertté, hogy egy mesebeli bajszos csótányhoz hasonlította Lukasenkát. Az elnökválasztást az országot 1994 óta vezető Lukasenka nyerte meg, de a választás tisztaságát mind az ellenzék, mind a Nyugat megkérdőjelezte.

Az államfő lemondását követelő tömegtüntetéseket kemény kézzel nyomták el, a rendőrség több mint 35 ezer tiltakozót állított elő és ezreket bántalmazott. Többtucatnyi médiumot és civil szervezetet tiltottak be. Jogvédő szervezetek szerint mintegy 1500 politikai fogoly ül börtönben Fehéroroszországban.

Cihanouszki felesége, Szvjatlana Cihanouszkaja, aki átvette férje szerepét az ellenzék elnökjelöltjeként, Litvániában keresett menedéket az üldöztetés elől.