Férfibörtönbe küldtek egy transz személyt, aki megerőszakolt két nőt, mielőtt nemet változtatott – értesült a BBC Scotland

Isla Bryson
Fotó: Twitter

Isla Brysont a Stirlingben lévő Cornton Vale női börtönben helyezték előzetesbe, miután Adam Grahamként nemi erőszakért rács mögé került.

Bryson azonban úgy döntött, hogy nőként él tovább, miközben a tárgyalására várt. Csütörtök délután ennek ellenére az edinburghi férfibörtönbe helyezték át. Ez azután történt, hogy Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere bejelentette, hogy Bryson nem töltheti le büntetését a női börtönben.

Heves vita alakult ki, hogy hol kell letölteni az elkövetőnek a büntetését, mert aggodalmak merültek fel a női börtönben lévő többi elítélt biztonságával kapcsolatban, ha Brysont nők közé helyezik.

A skót parlament a múlt hónapban törvényt fogadott el, amelynek célja, hogy megkönnyítse az emberek számára a jogilag elismert nemük megváltoztatását. Az Egyesült Királyság kormánya blokkolta a nemek közötti egyenlőség elismerésének reformjavaslatát, mivel annak potenciális hatása lenne a Skóciában, Angliában és Walesben érvényes egyenlőségi törvényekre is.

Sturgeon a skót parlamentben elmondta, egyetért azzal, hogy egy női börtönben nem lehet erőszakolót tartani. Közvetlenül a Bryson-ügyre utalva a következőket mondta: 

Tekintettel a közvélemény és a parlament aggodalmaira ebben az ügyben, megerősíthetem a parlament előtt, hogy ez a fogoly nem kerül a Cornton Vale-i női börtönbe. Remélem, ez biztosítékot jelent a közvélemény számára.

Az első miniszter azt is mondta, hogy minden olyan foglyot, aki a szexuális bántalmazás kockázatát hordozza, elkülönítenek a többi rabtól. Hozzátette, a bűncselekmény miatt elítélt transznőknek nincs automatikus joguk arra, hogy női börtönben töltsék le büntetésüket, még akkor sem, ha rendelkeznek nemi elismerő bizonyítvánnyal.