Közélet

Legfrissebb orosz hadijelentés: több ezer ukrán drón semmisült meg

Csak az utóbbi 24 órában 13 drónt lőtt le az orosz légvédelem.

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta az ukrán fegyveres erők 2807 drónját semmisítették meg – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. 

This photograph shows a drone of Ukrainian armed forces flying on the outskirts of Bakhmut, eastern Ukraine on December 30, 2022.
Fotó: AFP

A keddi hadijelentést ismertetve arról számolt be, hogy 

csak az utóbbi 24 órában 13 drónt lőtt le az orosz légvédelem a luhanszki Szvisztunovka és Cservonopopovka, valamint a donyecki Kirillovka és zaporizzsjai Trudovoje és Berdjanszk térségében. Kilenc HIMARS rakétát Cservonopopovka, valamint a harkivi Novaja Kahovka térségében semmisítettek meg.

Konasenkov kitért arra is, hogy légi és rakétacsapásokkal megsemmisítették a donyecki Druzskovka vasútállomás közelében az ukrán fegyveres erők két amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőjét, valamint négy cseh gyártmányú RM–70 Vampire sorozatvetőjét, az ezekhez tartozó több mint 800 darab rakétával, valamint hat gépkocsit is. A csapásokban 120 ukrán katona vesztette életét – mondta. Hozzátette, hogy Kramatorszk közelében további két HIMARS sorozatvetőt lőttek ki. 

Az orosz védelmi tárca szerint az utóbbi 24 órában az ukrán fegyveres erők összesen 72 tüzérségi állását számolták fel, egyebek között három amerikai gyártmányú M777-es tábori tarackot is megsemmisítve. 

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint 

az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 355 repülőgépet, 199 helikoptert, 2807 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7382 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 967 sorozatvetőt, 3768 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7900 speciális katonai járművet veszített. 


 

orosz-ukrán háború dróntámadás
Kapcsolódó cikkek