A madárinfluenza emberre is átterjedt Ecuadorban: az ország egészségügyi minisztériumának keddi közleménye szerint 

az első beteg egy kilencéves kislány. Ecuadorban egy hónapja rendeltek el állategészségügyi rendkívüli intézkedéseket a madárinfluenza miatt. 

 

Fotó: Handout

Cotopaxi és Bolívar tartományban több százezer madarat öltek meg, hogy megakadályozzák a járvány terjedését. 

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a madárinfluenza rendkívül ritkán betegít meg embereket. A betegség tünetei lehetnek mérsékeltek, de a fertőzés akár végzetessé is válhat. 

Az Egyesült Államok, ahol tavaly a madárinfluenza miatt madarak tízmilliói pusztultak el – sokat éppen a járvány megfékezésére öltek le – áprilisban számolt be először arról, hogy emberre is átterjedt a betegség.

Soha nem látott pusztítást végez a madárinfluenza az Egyesült Államokban

Az eddigi legsúlyosabb állategészségügyi vészhelyzet alakult ki, az elhullott állatok száma meghaladja a korábbi rekordot.

Az ecuadori egészségügyi tárca közleményében kiemelte, hogy Bolívar tartományban, ahol a kislány megfertőződött, tovább vizsgálják, hogy nem történik-e újabb megbetegedés, de egyelőre nincs tudomásuk további esetről. A közlemény nem tért ki a kislány állapotára. A minisztérium szerint a gyerek a kórokozót hordozó madarakkal való közvetlen érintkezés útján kapta el a betegséget. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy tovább nőtt nyár óta a baromfik és a vízimadarak körében Európában észlelt magas patogenitású madárinfluenza-esetek száma. 

A jelenlegi madárinfluenza-járvány a valaha megfigyelt legnagyobb Európában.

Megjelent a madárinfluenza Hajdú-Bihar megyében is

Egy több mint 25 ezer egyedes Hajdú-Bihar megyei tenyészpulykatelepen igazolta a magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma.