Az amerikai agrártárca csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint 50,54 millió állat pusztult el az idén madárinfluenzában az Egyesült Államokban, ami az eddigi legsúlyosabb járvány az ország történetében.

Poultry Farming As Food Inflation Crashes the Festive Season
Pulykafarmokon van a legtöbb fertőzés. 
Fotó: Bloomberg


A károk meghaladják a 2015-öst, amikor 50,5 millió csirke, pulyka és egyéb szárnyas pusztult el, vagy a fertőzés terjedésének megelőzésére kellett ezeket leölni. A csirkenevelő farmokon akár egymillió állatot is nevelhetnek, vagyis azonnal lépni kell, ha megjelenik a fertőzés. A járvány miatt tovább emelkedik a tojás és a pulyka ára, amely az egyébként is magas mellett még drágábbá tette a csütörtöki hálaadást

Az Egyesült Államok mellett Európában és az Egyesült Királyságban is súlyos károkat okoz a madárinfluenza, a brit szupermarketekben már korlátozzák a megvásárolható tojás mennyiségét. A járvány februárban jelent meg az Egyesült Államokban, és azóta 46 tagállamból jelentettek eseteket. A vírust a vadmadarak, többek között a vadkacsák terjesztik a vándorlásuk során, ezért az amerikai baromfi védelme szempontjából kulcsfontosságú tenyésztett állomány és a vadon élő madarak közötti érintkezés megakadályozása 0ľ hangsúlyozta Rosemary Sifford, az agrártárca főállatorvosa. 

Bár a gazdák a 2015-ös járvány kitörését követően biztonsági intézkedésekkel és fokozottabb takarítással próbálták a betegséget és a vadmadarakat távol tartani az állománytól, ennek ellenére akkor csak megbetegedések 30, az idén viszont 85 százaléka közvetlenül vadmadár eredetű, tudatta a Reutersszel a tárca.

A kormánytisztviselők különösen a pulykafarmokon történt fertőzéseket tanulmányozzák, abban a reményben, hogy új ajánlásokat dolgozhatnak ki a fertőzések megelőzésére. A minisztérium szerint a járványban megfertőzött kereskedelmi baromfitelepek több mint 70 százalékát pulykatenyésztő gazdaságok teszik ki. 

Az embereknek kerülniük kell a betegnek tűnő vagy elpusztult madarakkal való érintkezést, bár a járvány a lakosságra nézve alacsony kockázatú – nyugtatott az amerikai betegség-ellenőrzési és -megelőzési központ.