Boris Pistorius, Alsó-Szászország tartomány belügyminisztere lesz a következő szövetségi védelmi miniszter Németországban – közölte Olaf Scholz kancellár kedden. Scholz az új tárcavezetőt rendkívül tapasztalt politikusnak nevezete, aki rendelkezik közigazgatási gyakorlattal, évek óta foglalkozik biztonságpolitikával, és hozzáértésével, magabiztosságával és nagy odaadásával pontosan megfelelő személy arra, hogy átvezesse a haderőt (Bundeswehr) a korszakváltáson.

Pistorius to become defense minister
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A miniszterjelölt a szociáldemokratáktól érkezik, és a nyolcvanas években teljesített sorkatonai szolgálaton kívül nincs kapcsolata a Bundeswehrrel. Erre reagálva az ellenzéki kereszténydemokrata uniópártok (CDU–CSU) a politikus jelölését nagy, de sajnos nem kellemes meglepetésnek nevezték, kiemelve, hogy 

a hadügyminiszteri tisztség betöltésében már megint nincs szerepe a szakértelemnek.

A korábbi hadügyminiszter, Christine Lambrecht hétfőn jelentette be lemondását, utóda csütörtökön veszi át megbízólevelét az államfőtől, és teszi le hivatali esküjét a szövetségi parlamentben. Az új jelölt felkérésével a kancellár feladja azt a vállalását, hogy kormányában egyenlő a női-férfi arány.

A hadügyminisztérium élén már Angela Merkel utolsó két kormányában is nők álltak, 2013-tól Ursula von der Leyen, aki a következő választás után is a pozícióban maradt, egészen 2019-ig, amikor megválasztották az Európai Bizottság elnökének. Annegret Kramp-Karrenbauer váltotta a tárcavezetői tisztségben.

Pistorius jelölése a német sajtó számára is meglepetés, 

egyetlen lap sem említette a szakmai munkáját és személyét érő bírálatok miatt távozásra kényszerült Christine Lambrecht lehetséges utódjai között. Azt azonban eddig is valószínűnek tartották, hogy hamarosan nagyobb szerepet vállalhat a szövetségi politikában, mert az októberi hesseni tartományi törvényhozási választáson valószínűleg Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter vezeti majd az SPD-t, és ezért ki kell szállnia a szövetségi kormányból.

A politikus ezzel automatikusan a legesélyesebb belügyminiszter-jelöltek közé került volna. A 62 éves jogász 2013 óta vezeti a belügyi tárcát Alsó-Szászország kormányában, és nagy megbecsülést vívott ki magának a tartományi belügyminiszterek körében. Rátermettségét és hozzáértését más pártban politizáló kollégái is elismerik.

A hadügyi tárca élén nem lesz könnyű dolga, mert a Bundeswehrt az ország újraegyesítése óta sújtó pénzhiány miatt a védelmi az egyik leghálátlanabb tárca a német kormányban, mindenkori vezetője gyakran kerül bírálatok kereszttüzébe a többi között a hiányos felszerelés és a működésképtelen eszközök, járművek miatt.

Az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a védelmi lett az egyik legfontosabb tárca a 2021 decemberében felállt Scholz-kormányban, mert Ukrajna katonai támogatása és a Bundeswehr korszerűsítése egy 100 milliárd eurós beruházási program révén a legfőbb kormányzati törekvések közé tartozik.