Susan Jebb, az Egyesült Királyság legfőbb élelmiszerlánc-felügyeleti szervének (FSA) elnöke szerint süteményt bevinni az irodába ugyanolyan káros, mint a passzív dohányzás. Úgy véli, a munkavállalóknak kétszer is meg kellene gondolniuk, mielőtt egészségtelen finomságokat vinnének be a munkahelyükre. Azzal érvelt, hogy az irodában sütemény közelében lenni olyan, mint a passzív dohányzás, ugyanúgy árthat másoknak.

Colleagues,Celebrating,Businesswoman's,Birthday,At,Meeting,Around,Table,In,Modern Colleagues Celebrating Businesswoman's Birthday At Meeting Around Table In Modern Open Plan Office
Fotó: Monkey Business Images

A logika szerint a dohányzásnál sikerült elérni, hogy csak bizonyos helyeken lehessen rágyújtani, ezáltal a többieket megkímélik a füsttől. Viszont ugyanez az élelmiszerekre is igaz lehetne, azaz a nem egészséges ételeket el kellene tiltani másoktól. 

Steve Barclay brit egészségügyi miniszter a múlt hónapban elhalasztotta a Boris Johnson miniszterelnöksége idején kidolgozott terveket: az egészségtelen élelmiszerekre vonatkozó egyet fizet, egyet kap akciók megszüntetését és azok tévéreklámjainak napközbeni betiltását.

Az egészségügyi minisztérium a háztartások megnövekedett kiadásaira hivatkozva halasztotta el egy évvel a döntést. 

Jebb csalódottságának adott hangot a miniszterek döntése miatt: úgy véli, a reklámok aláássák az emberek szabad akaratát. Mint hangsúlyozta, nem igazságos, hogy a hirdetések miatt a legnagyobb vagyonosabb vállalkozások tudják a legnagyobb mértékben befolyásolni a fogyasztók viselkedését.

Az NHS honlapja szerint Angliában a felnőttek többsége túlsúlyos – írja a BBC. A számuk 1993 óta csaknem megduplázódott. A magas cukortartalmú ételek és italok rendszeres fogyasztása növeli az elhízás és a fogszuvasodás kockázatát. A miniszterelnök hivatalos szóvivője azt közölte, hogy szeretnék ösztönözni az egészséges életmódot, és lépéseket tesznek az elhízás ellen, amely évente 6 milliárd fontjába kerül az NHS-nek.