Közélet

Nem vár német engedélyre Lengyelország, annak hiányában is küldenek tankokat

Megunták a várakozást a lengyelek, az engedély másodlagos kérdés Morawiecki szerint.

Noha Kijev régóta szeretne nyugati tankokhoz jutni, és már egy ideje arról is sok só esik, hogy német gyártmányú Leopard 2-eseket küldene több ország is az orosz invázióval küzdő országnak, Berlin mindeddig megakadályozta, hogy a páncélosok eljussanak Ukrajnába.

Fotó: AFP

Azonban úgy tűnik a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki megunta, hogy tovább várjon a németek engedélyére, és kijelentette, hogy akár annak hiányában is odaadják a lengyel hadsereg birtokában lévő, ám német gyártmányú tankokat az ukránoknak, hiszen az engedély kérdése másodlagos.

Ezzel lépéskényszerbe hozhatja az újabb és újabb kifogásokat előkotró német kormányt, amely bár sok támogatást küldött Ukrajna számára, több esetben hajlamos az időt húzni inkább. Azonban a német fejlesztésű fegyverek engedély nélküli Ukrajnába küldése egész biztos rontana a két ország kapcsolatán.

Morawiecki kijelentése nem sokkal előzi meg Kijev szövetségeseinek pénteki találkozóját, ahol a fegyverszállítások koordinálásáról egyeztetnek – írja a The Wall Street Journal.

 

Leopard 2 fegyverszállítások Mateusz Morawiecki
Kapcsolódó cikkek