Az orosz–ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában. A találkozón Novák Katalin elmondta, hogy a 150 ezer kárpátaljai magyar 150 ezer ok a mielőbbi béketeremtésre. Sergio Mattarella olasz elnök az ukrán kisebbségi törvény kapcsán megjegyezte, hogy ha Kijev valóban csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, akkor fontos lesz a kisebbségek helyzetét mihamarabb rendeznie.

MATTARELLA, Sergio; NOVÁK Katalin; KUN SZABÓ István
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Egyetértettünk abban, hogy a háború kirobbantásával Putyin átlépte a Rubikont. Mielőbbi közös célunk, hogy megállítsuk a háborút, és végre béke legyen

olvasható Novák Katalin Facebook-bejegyzésében. A megbeszélésen szó esett az energetikai kihívásokról is. Mint a magyar államfő írja, Olaszország helyzete kedvezőbb Magyarországénál, de Magyarország is mindent megtesz, hogy mielőbb függetlenné váljon az orosz energiahordozóktól.

A két elnök nyugtázta, hogy a magyar–olasz kereskedelmi kapcsolatok egyre erősödnek, valamint szót ejtettek arról is, hogyan lehetne a fiatalok családalapítását még hatékonyabban segíteni. Az olasz elnök is határozottan kiállt az üldözött keresztények mellett, és jelezte, hogy Olaszország is a Hungary Helpshez hasonló programot kíván bevezetni. Egyetértettek a Nyugat-Balkán mihamarabbi európai uniós integrációjának és a csatlakozási tárgyalások felgyorsításának fontosságában is, mivel az EU-nak nem szabad magára hagynia a térséget.

Novák Katalin meghívta Magyarországra az olasz elnököt. 

A magyar államfő Sergio Mattarella meghívására utazott Rómába, ahol a köztársasági elnökkel négyszemközti és plenáris tárgyalást is folytatott. Novák Katalin kedden találkozott Ignazio La Russával, az olasz szenátus elnökével és Lorenzo Fontanával, a képviselőház elnökével is, szerdán pedig Giorgia Meloni olasz kormányfővel találkozik.