Kijev attól tart, hogy Oroszország hamarosan három fronton támadja meg Ukrajnát, amihez jelentős számú katonát gyűjthetett össze – mondta a The Daily Beastnek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bizalmasa.

Szoledar, 2023. január 9.Füst száll a magasba a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án
Fotó: Roman Chop / MTI / AP

Rusztem Umerov, Zelenszkij közeli munkatársa és az Oroszországgal tárgyaló csapat tagja szerint a Kreml új offenzívára készülhet. Azt mondta, Ukrajna több irányból is fenyegetett, de nem pontosította, honnan jöhetnek a támadások.

Az oroszok 240 fokos körben vesznek körül minket, a Fekete-tenger felől, Fehéroroszország felől, valamint Luhanszk és Donyeck régiójából támadnak ránk

– mondta Umerov.

Oroszország a közelmúltban kihirdette első győzelmét a háborúban a több hónapos frontvonalbeli kudarcok után, azt állítva, hogy elfoglalta a donyecki régió sóbányászvárosát, Szoledart. Pénteken az oroszbarát erők azt közölték, hogy az orosz katonák elfoglaltak egy másik kisvárost Bahmut közelében, ahol heves harcok zajlanak, és ahol Ukrajna állítólag naponta több száz katonát veszít – közölte a német hírszerzés.

Még mindig van némi vita a Szoledar feletti irányításért folytatott küzdelemről, de az oroszok egyértelműen területi nyereséget értek el, igaz, óriási vesztességek árán.