A belga hatóságok rekordmennyiségű, mintegy 110 tonna kokaint foglaltak le az antwerpeni kikötőben tavaly – derül ki a belga vámhatóság keddi tájékoztatásából. Először történt meg, hogy a stimulánsból több mint 100 tonnát kaptak el, egy évvel korábban még csak 89,5 tonna kokaint csíptek el a kikötőben. Ugyanakkor a belga és a holland vámhivatal közös közleménye rávilágít arra is, hogy Rotterdamban tavaly 52,5 tonna kokaint kapcsoltak le, mintegy 30 tonnával kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Fotó: Belga via AFP

A szállítmányok nagy többsége Panamából, Kolumbiából és Ecuadorból érkezett a nemzetközi kábítószer-kereskedelem fontos csomópontjainak számító kikötőkbe. Az Europol, az hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete szeptemberi jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy Belgiumban az utóbbi években jelentősen megnövekedett a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények száma. 

A tavalyi év első felében több mint ezer embert állítottak elő kábítószer-kereskedelem miatt Antwerpenben.

A belga igazságügy-minisztert, Vincent Van Quickenbornet és nyugat-flandriai magánlakását először szeptember végén, majd december elején helyzeték fokozott rendőri felügyelet alá fenyegetések miatt. Az ügy során lefolytatott nyomozás során a rendőrség négy gyanúsítottat vett őrizetbe, akiket kábítószer-kereskedőként azonosítottak. Fenyegetéseik szerint el akarták rabolni a minisztert, aki kulcsszerepet játszik a drogkereskedelem elleni küzdelemben. A miniszter szeptember végén úgy nyilatkozott, hogy Belgiumban a narkoterrorizmus új szakaszába lépett.

A rekordfogások és az erőszak terjedése arra is rámutat, hogy a szerek tiltása nem segíti az ezekhez köthető problémák kezelését, ahogy az alkoholtilalom sem józanította ki az amerikaiakat, csupán segítette az Al Caponéhoz hasonló maffiózók felemelkedését.