A hazai gazdaság sokat profitál a Magyarország és Mexikó közötti együttműködés fejlődéséből, számos magyar vállalat erősíteni tudta jelenlétét a latin-amerikai ország piacán – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mexikóvárosban.

Szijjártó Péter , Mexico
Fotó: Borsos Mátyás / Szijjártó Péter, Facebook

A tárcavezető arról számolt be, hogy Mexikó az utóbbi időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára a legfejlettebb iparral rendelkező tizenöt ország közé tartozik a világon. Magyarország számára Mexikó az első számú partner Latin-Amerikában, az együttműködés, a helyi gazdaság és ipar fejlődéséből pedig magyar vállalatok is sokat profitálhattak az elmúlt években. 

Az elmúlt időszak erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült évente egymilliárd dollár fölött stabilizálni a kereskedelmi forgalmunkat, jelentős magyar többlettel

– húzta alá. Szijjártó Péter nagy eredményként értékelte, hogy egyre nagyobb a kereslet a magyar cégek termékei és szolgáltatásai iránt, főként a digitális építőipari tervezésben, a gyógyszeriparban, az egészségügyi eszközök gyártásában és a nyomdaiparban. 

Komoly lehetőségnek nevezte az élelmiszer-biztonság terén világszínvonalat produkáló magyar cégek számára, hogy a mezőgazdaság bizonyos területein Mexikó GMO-mentesítést tervez. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy 

decemberben megindult a magyar baromfitermékek exportja, 

és a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a következő években a kereslet további bővülésére számíthat Mexikóban.

Végezetül emlékeztetett, hogy Mexikót hat éve erős földrengés rázta meg, súlyos károkat okozva több templomban. 

Magyarország vállalta a mexikóvárosi Jézus Szíve-templom és a tepoztláni kolostortemplom felújítását mintegy 600 millió forintból.

Szijjártó Péter helyi kollégájával, Marcelo Ebrard Casaubonnal, a gazdasági és a kulturális miniszterrel, Raquel Buenrostro Sánchezzel és Alejandra Frausto Guerreróval, valamint helyi vállalatok vezetőivel is találkozik a nap folyamán.