Merrick Garland amerikai igazságügy-miniszter bejelentése szerint Robert Hur személyében független különleges ügyészt nevezett ki a Joe Biden amerikai elnök által saját irodájában és garázsában tartott titkos iratok ügyében indított vizsgálat lefolytatására. 

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter bejelenti, hogy független különleges ügyészt nevez ki Joe Biden elnök állítólagos titkos iratokkal való visszaéléseinek vizsgálatára az amerikai igazságügyi minisztériumban, Washingtonban. Fotó: AFP

Garland a döntést a közérdekkel indokolta, hozzátéve, hogy Hur felhatalmazást kapott annak kivizsgálására is, hogy egy természetes vagy jogi személy megsértette-e a törvényeket. A héten ismertette a Fehér Ház, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több minősített jelzéssel ellátott dokumentumot, amelyeket Joe Biden elnök még a hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak a Pennsylvania Egyetemen novemberben.

Biden csütörtökön elismerte, hogy egy bizalmas jelzésű iratot találtak wilmingtoni otthona magánkönyvtárában, több másik dokumentumot pedig a garázsában. Az iratok Biden alelnökségének idejéből származnak. Újságírói kérdésre, hogy mégis miként tárolhat ilyen íratokat a garázsában, azt mondta, hogy ugyanúgy, ahogy az autóját.

Fotó: AFP

Az elnök hangsúlyozta, hogy a Fehér Ház mindenben együttműködik az igazságügyi tárca vizsgálatával, amelynek célja kideríteni, hogy a kényes feljegyzések hogyan juthattak el magánlakására és volt washingtoni irodájában. Sauber szerint haladéktalanul értesítették az igazságügyi tárcát az újabb iratokról, amelyeket átadtak a minisztérium jogászainak.

A Biden volt irodájában talált iratok ügye párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump floridai birtokán több ezer hivatalos iratot találtak, de a volt elnök a levéltár kérése ellenére nem szándékozott visszaadni őket. Végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, amelyekben több mint 100 minősített dokumentum volt. Az ügy az igazságügyi tárcához került, és nyomozók fel is keresték a floridai birtokot, ahol további pár tucat iratot vettek át, Trump munkatársai pedig úgy nyilatkoztak, hogy nincs több titkosított dokumentum a birtokon. Ennek ellenére egy augusztusi házkutatáson további 13 ezer került elő a házból, amelyek közül mintegy 100 szigorúan titkos minősítésű volt.