Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán írt arról, hogy a transzatlanti világon kívül a béke hangja egyre erősödik, miután Dunakeszin találkozott kirgiz kollégájával, Dzsinbek Kulubajevvel.

ALEJNYIK, Szjarhej; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter a nap folyamán Belaruszban is járt

A tárcavezető szerint Kirgizisztánnak és vele együtt a komplett közép-ázsiai térségnek is az az érdeke, hogy az Ukrajnában zajló háború minél előbb véget érjen, mert a háború elhúzódása komoly biztonsági kockázatot jelent a közép-ázsiai országok számára, a szankciók pedig súlyos gazdasági problémákat okoznak.

Megerősítettük közös célunkat: minél előbb legyen béke Ukrajnában

– olvasható a külügyminiszter bejegyzésében, ahol arról is beszámol, hogy az elmúlt években sokat dolgozott a kétoldalú kapcsolataink fejlesztése érdekében, és ebből mindkét ország sokat profitált. Kiemelte a kereskedelmi forgalom tavalyi, 60 százalékos emelkedését, amely így rekordot döntött, és felhívta a figyelmet a Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alapra, amely 16 millió dollárral kezdte meg működését, és célja, hogy magyar vízipari, mezőgazdasági és energetikai beruházásokat finanszírozzon Kirgizisztánban.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy egyre nő a kirgiz hallgatók érdeklődése a magyar felsőoktatási intézmények iránt, amit mutat az a tény, hogy rekordszámú, 648 kérelem érkezett magyarországi ösztöndíjra. Magyarország elkötelezetten támogatja az EU és Kirgizisztán közötti kapcsolatok fejlesztését is.