Az amerikai–kínai rivalizálás vagy épp az Ukrajnával szembeni orosz invázió nemcsak a hagyományos háborúval kapcsolatos félelmeket tekerte fel, de az űr uralásának a kérdéseit is felvetette, ezért Even Rogers, az amerikai légierő egykori őrnagya megalapította a True Anomaly nevű céget, amely segíthet megteremteni az Egyesült Államok dominanciáját a területen.

A composite image of a satellite firing an energy weapon at a target on Earth. A composite image of a satellite firing an energy weapon at a target on Earth.
Fotó: Marc Ward / Stocktrek Images

A tavalyi év elején megalapított vállalkozás az amerikai hadsereg űrben tevékenykedő részlege előtt álló problémáit kívánja megoldani, és októberben indíthatja útra első misszióját a SpaceX segítségével. A startup két Jackal (sakál) nevet viselő űrhajót állítana föld körüli pályára, amely a tervek szerint más műholdak megközelítésére és követésére lesz képes. 

Fegyvert nem fog szállítani, viszont képes lesz a követett eszközök megfigyelésére és azok kommunikációjának elfogására.

A szerkezetek az első missziójukon csak egymást fogják követni, ám Rogers úgy látja, hogy siker esetén az amerikai hadsereg több ezer hasonló eszközt indíthat útra, amelyeket mesterséges intelligencia és emberi operátorok csapata irányíthat. A cégalapító tavaly a Twitteren arról is írt, hogy az ellenséges űrjárművek működésképtelenné tétele jelentheti a különbséget egy teljes repülőgép-hordozó csoport elvesztése és túlélése között. Azonban ez nem feltétlenül jár az ellenséges műhold fizikai megsemmisítésével, hiszen azok csak lebegő számítógépek.

A műholdak egymáshoz közel navigálása nem újdonság, tavaly szeptemberben a Secure World Foundation jelentése szerint több tucat hasonló küldetés volt a hidegháború vége óta, főként amerikai, orosz és kínai eszközök részvételével. Rogers utoljára az amerikai űrparancsnokságnál volt, amely azzal kapcsolatban készített terveket, hogy hogyan telepítsenek támadó és védelmi űrben keringő rendszereket. Alapítótársai szintén a hadseregtől érkeztek, és 

a cég fiatal kora ellenére több mint 23 millió dollár értékű tőkét gyűjtöttek össze. 

Decemberben például Ohio új szenátora, J. D. Vance kockázatitőke-alapja fektetett be a cégbe.

Az összegyűjtött források lehetővé tették, hogy több mint 3 ezer négyzetméter üzemet béreljenek Denver külvárosában, ahol a Jackalok gyártása mellett a felhőalapú irányítási rendszeren is dolgoznak – olvasható a Wired összefoglalójában.

Kaitlyn Johnson, az Aerospace Security Project igazgatóhelyettese a Center for Strategic & International Studies think tanknél azt emelte ki, hogy a True Anomaly kifejezetten a követési képességeit emelte ki eszközeinek, 

ez azonban nem szándékolt következményekkel járhat az alapító katonai múltja miatt, és eszkalációhoz is vezethet.

Ráadásul egy műhold megközelítése akkor sem könnyű, ha az baráti, és együttműködik az azt megközelíteni szándékozó járművel, ellenséges eszköz esetén pedig a probléma nehézsége hatványozódik. Ha a két űrben keringő tárgy összeütközik, az űrszemetet teremthet, ami újabb és újabb műholdakkal találkozva további szemetet termelhet, létrehozva a Kessler-szindrómának nevezett félelmet, amikor az űr elérése évtizedekre lehetetlenné válik az ott keringő szemét mennyisége miatt. Az űrig terjedő háború pedig alighanem gyorsan rengeteg szemét keletkezésével járna.

Kérdés persze, hogy Rogers vállalkozása sikerrel jár-e, vagy csak egy újabb hullám meglovagolására tett kísérlet, miután az exkatona korábban kripto hedge fundot is alapított.