Az amerikai hadsereg pénteken bejelentette, hogy sikeresen befejeződött Dél-Karolina partjainál a kínai ballon összes maradványának begyűjtése. Az állítólagos kémléggömböt majdnem két hete lőtte le egy amerikai vadászgép Joe Biden elnök utasítására.

Fotó: AFP

„A roncs utolsó darabjait az FBI virginiai laboratóriumába szállítják hírszerzési vizsgálatra, ahogyan az eddigiekkel is történt” – írta közleményében az Északi Parancsnokság.
A munkálatokat csütörtökön fejezték be, a haditengerészet és a parti őrség hajói elhagyták a térséget, és feloldották a korlátozásokat.

A hadsereg a hét elején közölte, hogy az összes azonosított, kiemelt fontosságú érzékelő és elektronikai darabot, valamint a léggömb szerkezetének nagy részét sikerült begyűjteni.

Kína tagadja, hogy a ballon kémtevékenységet folytatott volna. A léggömb egy hétig tartózkodott Kanada és az Egyesült Államok légterében, mielőtt megsemmisítették. Az ügy tovább élezte a feszültséget Washington és Peking között. 
Az amerikaiak a múlt hét végén újabb három ballont lőttek le, és a héten Biden elismerte, hogy azok valószínűleg nem álltak összefüggésben a február 4-én lelőtt elsővel, és „valószínűleg magáncégek vagy kutatóintézetek” tulajdonában voltak.