Közélet

Elképesztő ötlet: újraírják az oroszok a szankciók miatt letiltott nyugati bestsellereket

Az egyik első kötet Harry herceg önéletrajzi könyve lesz, és a kiadó ígérete szerint egyetlen sort sem másolnak át, hogy elkerüljék a plagizálást.

Újraírhatják a nyugati bestsellerkönyveket Oroszországban, ezt tervezi egy nagy orosz kiadó, amely az ukrajnai háború miatt kivetett szankciók eredményeként nem jut hozzá a legújabb sikerkötetekhez. Az egyik első ilyen alkotás Harry herceg januárban megjelent önéletrajzi könyve, a Tartalék lesz, amelyet az Eksmo-AST háromezer példányban nyomtat ki. 

Tula, Russia - January 3, 2021: Fantastic literature on bookstore shelves
Fotó: Shutterstock

Ebben a könyvben a kiadó ígérete szerint nem lesznek átmásolt részek, így teljesen kikerülhetik a plágiumvádat, helyette igazából újraírják az egészet és kvázi egy összegzése lesz az eredeti alkotásnak. Az Eksmo vezérigazgatója, Jevgenyij Kapjev a The Moscow Times című lap szerint 

úgy írta le az orosz változatot, hogy az ő írójuk elolvasta az eredeti, angol verziót, és most újra elmeséli azt a saját nyelvén. 

Oroszországban évek óta bevett szokás hasonló módon újraalkotni irományokat, de azok eddig inkább tudományos vagy edukációs céllal készültek, amelyeket az orosz törvények lehetővé is tesznek. Szórakoztató céllal újraírni könyveket már más tészta. 

Az orosz Kommerszant című lap szerint több orosz kiadó is emiatt nemet mondott a lehetőségre, mert attól tartanak, hogy komoly pert akasztanának a nyakukba az eredeti műveket kiadó cégek. Ezt egyébként jogászok is megerősítették a lapnak, mert szerintük lehetetlen lesz bebizonyítani a bíróságon, hogy ezeket a könyveket tudományos és nem szórakoztatási céllal adták ki újra. 

 

Oroszország könyvpiac Harry herceg író
Kapcsolódó cikkek