Dánia, Németország és Svédország vizsgálatai az Északi Áramlat gázvezetékeken történt robbanásokkal kapcsolatban még nem zárultak le – közölte a három ország kedden levélben az ENSZ Biztonsági Tanácsával az Oroszország által összehívott ülés előtt. 

Oroszország azt szeretné, ha a 15 tagú tanács független vizsgálatot kérne az Oroszországot és Németországot összekötő vezetéken történt robbanások ügyében, amelyek következtében gáz ömlött a Balti-tengerbe – írja a Reuters. 

This handout photo taken on September 28, 2022 from an aircraft of the Swedish Coast Guard (Kustbevakningen) shows the release of gas emanating from a leak on the Nord Stream 1 gas pipeline, in the Swedish economic zone in the Baltic Sea. - A fourth leak has been detected in undersea gas pipelines linking Russia to Europe, the Swedish Coast Guard said on September 29, 2022, after explosions were reported earlier this week in suspected sabotage.
Fotó: Getty Images

Dánia, Németország és Svédország közös levelében közölte a Biztonsági Tanáccsal, hogy nemzeti hatóságaik tájékoztatták az orosz hatóságokat a folyamatban lévő vizsgálatokról, amelyek eddig megállapították, hogy a csővezetékekben keletkezett károkat szabotázs következtében végbement, erőteljes robbanások okozták.

Ezek a vizsgálatok még nem zárultak le, és jelenleg nem lehet megmondani, hogy mikor zárulnak le. A dán, német és svéd hatóságok párbeszédet folytattak a gázszivárgások kivizsgálásáról, és a párbeszéd a megfelelő mértékben folytatódni fog

– áll a levélben. 

Oroszország felkérte Jeffrey Sachs amerikai közgazdászt, a Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának vezetőjét, hogy a keddi ülésen tájékoztassa a Biztonsági Tanácsot.

A környezeti károkat helyi jellegűnek és a szivárgás által érintett területekre korlátozódónak tekintik. Az üvegházhatású gázok kibocsátását illetően a következmények jelentősek és aggasztóak

– írta Dánia, Németország és Svédország.

Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete, Dmitrij Poljanszkij elmondta: a cél az volt, hogy a héten a Biztonsági Tanácsban szavazásra bocsássák a független vizsgálatra vonatkozó javaslatot. 

A tanácsi határozat elfogadásához legalább kilenc támogató szavazatra van szükség, és arra, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína vagy Oroszország ne vétózzon.

Ez azt jelenti, hogy a szavazás egybeeshet az ENSZ Közgyűlésének és a Biztonsági Tanácsnak az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából tartott üléseivel. A 193 tagú közgyűlés valószínűleg csütörtökön szavaz arról, hogy ismét felszólítsa Moszkvát csapatai kivonására és az ellenséges magatartás leállítására.