Közélet

Habermas: Oroszország nem szerezhet újabb területeket Ukrajnától

Jürgen Habermas szerint kölcsönös engedményeken alapuló megállapodásra kell törekednie Ukrajnának és Oroszországnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyan semmi jelét nem adja annak, hogy hajlandó volna tárgyalni az Ukrajna ellen indított háború befejezéséről, a védekezést támogató Nyugatnak azonban így is tárgyalásokra és kölcsönös engedményeken alapuló megállapodásra kell törekednie a világ egyik leghíresebb kortárs filozófusa, Jürgen Habermas szerint. 

Berlin, Germany - July 04: Sociologist and philosopher Juergen Habermas, captured on July 04, 2018 in Berlin, Germany.
Fotó: Janine Schmitz

A német gondolkodó a Süddeutsche Zeitung című lapban közölt írásában kifejtette, hogy 

az orosz támadás elleni védekezést fegyverszállításokkal segítő nyugati országok könnyen a szakadék szélén kóborló alvajáró helyzetébe kerülhetnek, 

hiszen nem határozták meg a támogatás pontos célját, és Kijevre helyezik annak a döntésnek a felelősségét, hogy mikor kell tárgyalást kezdeni a harcok lezárásáról. Így előfordulhat, hogy dönteniük kell: magára hagyják Ukrajnát, vagy bekapcsolódnak a háborúba. Mint írta, a fegyverszállítások céljáról kialakult két homályos és egymással versengő meghatározás. Az egyik az, hogy Ukrajna nem veszíthet, a másik pedig az, hogy le kell győzni Oroszországot. A pontos támogatási cél megjelölésének elmulasztása végzetes hiba, az pedig következetlen és felelőtlen, hogy átengedik Kijevnek a döntést arról, hogy mikor legyen tárgyalás a háború lezárásáról, és mi legyen a tárgyalási alap. 

Kitart Ukrajna mellett a NATO

A NATO-főtitkár sürgette Törökországot, hogy ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét.

Hozzátette, hogy 

a Nyugat támogatásától is függ, hogy Ukrajna meddig bírja a harcot, és a Nyugat erkölcsi felelősséget is visel az általa biztosított fegyverekkel okozott pusztításért. 

Az Ukrajnát támogató nyugati országok azért sem háríthatják az ukrán kormányra a felelősséget a fegyverszállítások révén elhúzódó harcok „brutális” következményeiért, mert előállhat az a helyzet, amelytől a leginkább tartaniuk kell: azaz szembekerülhetnek azzal a dilemmával, hogy 

vagy magára hagyják az orosz túlerővel küzdő Ukrajnát, vagy pedig a háború részesévé válnak.

Habermas szerint mindez azt mutatja, hogy a nyugati világnak magához kell ragadnia a kezdeményezést. Ugyanakkor 

egyelőre semmi nem utal arra, hogy Vlagyimir Putyin hajlandó lehet tárgyalni, ráadásul a kelet-ukrajnai területfoglalásokkal Kijev számára elfogadhatatlan helyzetet teremtett.

Mint írta, olyan kompromisszumos megoldást kell találni, amelynek révén Oroszország nem szerez újabb területeket Ukrajnától a háború kitörése előtti állapothoz képest – vagyis Ukrajna nem veszíti el a háborút –, mégis lehetővé válik, hogy arcvesztés nélkül zárja le a harcokat. 

 

Jürgen Habermas orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek