Ismét elérhetővé vált kedd reggeltől a Wikipédia internetes enciklopédia Pakisztánban, ahol az ország távközlési hatósága (PTA) a múlt héten tiltotta be a portált istenkáromló tartalom miatt.

A hatóságok nem tájékoztattak a tilalom feloldásának hátteréről, ahogyan korábban azt sem részletezték, 

pontosan milyen kifogások merültek fel az interaktív enciklopédia tartalmát illetően. 

Fotó: AFP

Hétfőn Sehbaz Sarif miniszterelnök már jelezte, hogy a tilalmat feloldják, a hírt pedig Marijum Aurangzeb távközlési miniszter a Twitteren megerősítette.

Az oldalt pénteken blokkolták, miután a PTA azt közölte, 

a Wikipédia a felszólítás ellenére sem távolított el bizonyos, a testület által sérelmezett tartalmakat.

A Wikipédiát kezelő Wikimédia Alapítvány közleményében úgy vélte, hogy a blokkolással a világ ötödik legnépesebb országát akadályozzák meg abban, hogy hozzáférjen a legnagyobb ingyenes keresési adattárhoz, és a világ sem jut hozzá a Pakisztánnal, az ország történelmével és kultúrájával kapcsolatos információkhoz.

Indiai bíróság: a tehéntrágya megvédi az otthonokat az atombomba sugárzásától

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek egy 22 éves muszlim férfit Indiában, mivel marhavágásra készült. Az országban egyre szigorúbban lépnek fel a tehenek ellen elkövetett bűncselekmények ellen, a halálbüntetés sem ritka. Az említett férfit elítélő határozatban a bíró kifejtette, hogy a világ minden problémáját a tehénvágás okozza, pedig a marhák ürüléke még az atomsugárzás ellen is véd.

A Wikipédia egyes oldalait már korábban is cenzúrázták Pakisztánban. A Facebookot 2010-ben blokkolták két hétig egy állítólagos istenkáromló tartalom miatt, a YouTube pedig 2012 és 2016 között volt elérhetetlen, miután közzétettek rajta egy amatőr filmes felvételt, amelyben az iszlám vallást bírálták, ez pedig heves tiltakozást váltott ki számos országban.