Az eddigi gyakorlatnál fokozottabban, a közúti közlekedésben már alkalmazott videókamerás megfigyelőrendszer segítségével ellenőriznék az iráni hatóságok a nőkre vonatkozó fejkendőviselési kötelezettség betartását – jelentette pénteken az Etemad című lap.

Iranian,Girls,Buying,Food,On,Bazaar
Fotó: shutterstock

Iránban az iszlám törvények szerint a nőknek kötelező legalább hidzsábot viselniük, azaz fejkendővel eltakarni a hajukat, és hosszú, bő ruhát viselniük, hogy az alakjuk ne legyen kivehető. 

Szabálysértés esetén először szöveges üzenetben figyelmeztetnék a nőket, az ismételt jogsértéseket azonban pénzbírsággal büntetnék.

Az Etemad január elején már beszámolt az öltözködési előírások megsértésének szigorúbb büntetésére irányuló reformokról. A büntetési tételek sorában akkor a közmunkát, az átnevelő kurzusokat, az ország elhagyásának tilalmát, a munkavállalás korlátozását és pénzbírság kiszabását szorgalmaztak az illetékes hatóságok.

Irán nagyvárosaiban több mint négy hónapja tüntetnek az elnyomó teokratikus rezsim ellen. A tüntetéshullámot egy iráni kurd nő, Mahsza Amini rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála váltotta ki. A 22 éves nőt a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet állította elő a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Halála óta az utcákról eltűntek a hírhedt erkölcsrendészek. Sok iráni nő megtagadja a fejkendőviselést, miközben bírálóik arra panaszkodnak, hogy az újabb szigorításnak nincs társadalmi támogatottsága.

Megszűnik és mégis megmarad az iráni erkölcsrendészet – a nőket továbbra is szigorú megfigyelés alatt tartják

Az iráni főügyész szerint feloszlatják az erkölcsrendészetet, de azért marad még szervezet, amely az emberek viselkedését ellenőrzi.


 Borítókép forrása: Shutterstock