Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának alelnöke azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben Ukrajna csapásokat mér a Krím félszigetre, akkor ne tárgyalásokra számítson, hanem megtorlásra – írja az orosz Lenta.ru. A Medvegyevet a lap szerint Nadana Friedrichson katonai parancsnok idézi a Telegram-csatornájában.

Fotó: AFP – Medvegyev megtorlást helyezett kilátásba

Medvegyev: nem tárgyalás lesz, hanem megtorlás

A cikk szerint ezzel a politikus arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy igaza van-e a Bloomberg hírügynökségnek, amely azt írja, hogy Oroszország tárgyalni fog, miután az Egyesült Államok engedélyezi Kijevnek, hogy támadást indítson a Krím félszigeten. „Nem, ez nincs így. Az eredmény éppen az ellenkezője lesz. Ebben az ügyben nem lesznek tárgyalások, csak megtorló csapások. 

Égni fog az egész, Kijev fennhatósága alatt maradó Ukrajna” – mondta.

Szerinte ha Washington valóban véget akarna vetni az általa kiváltott katonai konfliktusnak, akkor azt egy ujjpattintással megteheti. Ám úgy látja, hogy a Fehér Házat ez egyszerűen nem érdekli.

Az orosz lap felidézi, hogy Medvegyev korábban bejelentette, hogy kész mindenféle fegyvert bevetni az Oroszország elleni csapások esetén. Emlékeztetett, hogy Oroszország az érkező fenyegetések természetének megfelelően fog fellépni. A politikus már korábban is fenyegetett megtorlással az ukrán támadásokra való ellenlépésként.

Küldenék a rocsderbis Leopardokat, de azokat előbb meg kell javítani 

A helyzetet élezheti, hogy az MTI tudósítása szerint megszületett a döntés: Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának, erről Antonio Costa miniszterelnök szombati közlése szerint a Reuters hírügynökség számolt be. Costa elmondta, hogy Portugália tárgyalt Németországgal a portugál fegyverállományban lévő működésképtelen Leopard tankok javításához szükséges alkatrészek beszerzéséről. „Jelenleg azon dolgozunk, hogy néhány harckocsinkat oda tudjuk adni”– mondta a Lusa portugál hírügynökségnek a Közép-afrikai Köztársaságba tett útja során. A tankok számát nem tudta mondani, de megígérte, hogy azt a megfelelő időben közlik. Reméli, hogy március végéig létrejönnek a szállítások. 

António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen.

 A védelmi minisztérium közölte, hogy biztonsági okokból nem nyilatkozik a fegyver- és felszerelési rendszerek működőképességéről. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hét elején azt mondta, hogy Ukrajna 120-140 nyugati harckocsit kap a 12 országból álló koalíciótól érkező szállítások első hullámában.