Közélet

Megtorlásról és atomháborúról beszélnek az oroszok az Ukrajnának adott fegyverszállítmányok miatt

Több orosz tisztségviselő arról számolt be a napokban, hogy az erősebb és nagyobb hatótávolságú nyugati fegyverek ukrajnai exportja a konfliktus kiterjedését idézheti elő. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint ha az ukránok olyan fegyvert kapnak, amivel Oroszországot közvetlenül tudják támadni, az eszkalációt jelent. Anatolij Antonov amerikai orosz nagykövet megtorlásról, Dmitrij Medvegyev pedig ismét az atomháborúról beszélt.

A Kreml csütörtökön figyelmeztetett, hogy az Ukrajnában zajló, általuk csak különleges katonai műveletnek nevezett háború könnyen eszkalálódhat, ha a Nyugat több olyan fegyvert küld Kijevnek, amivel képesek Oroszországon belül csapásmérésre – írta meg a Moscow Times.

Fotó: AFP

Potenciálisan ez rendkívül veszélyes, a konfliktus teljesen új szintre emelését jelenti, ami természetesen nem sok jót ígér a globális és összeurópai biztonság szempontjából 

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Erről egy adománygyűjtő gála előestéjén beszélt újságíróknak. Ez Oroszország reakciója arra, hogy egyre biztosabb, hogy a nyugati országok erősebb fegyverekkel láthatják el Ukrajnát.

Pénteken az Egyesült Államok a ramsteini légi támaszponton ül tárgyalóasztalhoz a szövetségeseivel, hogy megvitassák Ukrajna katonai támogatásának további lehetőségeit. Még Peszkov nyilatkozata előtt Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov kijelentette, hogy Moszkva meg fogja torolni, ha Ukrajna nyugati fegyverekkel támad rá Oroszországra, vagy a 2014-ben elcsatolt Krímre. 

Mindenki számára nyilvánvalóvá kell válnia: nem számít, milyen fegyvereket szállítanak az amerikaiak vagy a a Zelenszkij-rezsimnek, mi meg fogjuk semmisíteni 

– mondta Antonov. Hozzátette: Oroszországot egyszerűen lehetetlen legyőzni.

Mégis beadják a derekukat a németek? Feltételekkel adnának tankokat Ukrajnának

A Reuters értesülései szerint fordulat állhat be az eddig határozottan nemet mondó német kormány kommunikációjában.

A nagykövet szerint az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos retorikája egyre erőszakosabbá válik. Antonov szerint azzal, hogy az USA a Krímet Ukrajna részének tekinti, és hogy engedi, hogy az ukránok amerikai fegyvereket használjanak, Washington arra ösztönzi Kijevet, hogy terrorcselekményeket kövessenek el Oroszország ellen.

Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök azt mondta, hogy a nyugati fegyverszállítmányok egyre közelebb hozzák a nukleáris háborút.

Egy háborúban a vesztes atomhatalom könnyen indíthat atomháborút 

– mondta. Hozzátette, hogy atomhatalom még sosem veszített el olyan harcot, ami veszélyeztette volna a sorsát.

 

Orozország háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek