A moldovai kormány a Telegramon közzétett nyilatkozatban utasította el csütörtökön az orosz védelmi minisztérium állítását, amely szerint ukrán fegyveres alegységek – az Azov alakulat bevonásával – provokációt készítenének elő a szakadár Dnyeszter menti terület ellen.

Moldova and Russia two flags together realations textile cloth fabric texture
Fotó: Oleksii Liskonih

Az orosz védelmi tárca korábbi közleménye szerint a tervezett ukrán beavatkozás ürügyéül a Dnyeszter menti területen állomásozó orosz csapatok állítólagos támadása szolgálna, ennek megfelelően az „ukrán diverzánsok” orosz katonai egyenruhába öltözve hajtanák végre a provokációt.

Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ szerint  úgy nyilatkozott: 

A moldovai kormányt arra utasította a Nyugat, hogy szakítson meg minden kapcsolatot a Dnyeszter-mente Moszkva által támogatott hatóságaival.

Putyin már nem ismeri el Moldova szuverenitását

Az orosz elnök érvénytelenítette azt a rendeletet, amelynek alapján Oroszország elismerte, hogy Moldova szuverén állam. Ezt a dokumentumot az ország 2012-ben írta alá, amikor Moszkva még viszonylag jó kapcsolatot ápolt az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal. Moldova a háború kirobbanása óta erősen oroszellenes kommunikációt folytat, és szorgalmazza a belépést az Európai Unióba. A Kreml szerint a moldovai vezetés szándékosan oroszellenes hisztériát kelt a lakosságban.

A moldovai kormány nyugalomra intette a lakosságot, és közölte, hogy állami hatóságai „nem erősítik meg” az orosz védelmi minisztérium állításait.

Intézményeink együttműködnek külföldi partnereinkkel, és az országot fenyegető veszélyek esetén haladéktalanul tájékoztatjuk a nyilvánosságot

– olvasható a közleményben. A moldovai védelmi minisztérium pszichológiai műveletnek minősítette az állítólagos ukrán provokációról szóló orosz közlést, de leszögezte, hogy nem hagyja figyelmen kívül a bejelentést.

A Moldovához tartozó Dnyeszter-mellék területén orosz békefenntartó erők állomásoznak, amelyek 1992 óta felügyelik a Szovjetunió szétesésekor kirobbant polgárháborút lezáró fegyvernyugvás betartását, másrészt orosz őrség őrzi a Cobasna községben lévő, a szovjet csapatok európai kivonása után kialakított raktárakat, amelyekben több mint húszezer tonna lőszert tárolnak. A hadianyag elszállítása és hatástalanítása 2003-ban megkezdődött, ám a moldovai belviszály súlyosbodásakor félbeszakadt.