Ennek a háborúnak nem lehet győztese – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Balatonfüreden a Fidesz–KDNP-frakciószövetség tagjai előtt a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

ORBÁN Viktor Budapest, 2022. december 21.Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2022. december 21.
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A cikk szerint Orbán Viktor elmondta a frakciótagoknak, hogy a kormány a háromnapos kihelyezett ülésen, Sopronban megvitatta, kell-e módosítani a háborúhoz való magyar hozzáálláson, és a kormány arra a döntésre jutott, hogy nem kell, mert a magyar nemzeti érdek ma is azt kívánja, hogy az ország maradjon ki ebből a háborúból. „A magyar emberek így döntöttek áprilisban, nem szállítunk fegyvert, nem csatlakozunk semmilyen háborús koalícióhoz” – emelte ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor felszólalásában hangsúlyozta: nem szurkolunk senkinek, mert ennek a háborúnak nem lehet győztese. A miniszterelnök szerint 

nem győzhet Oroszország, mert Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ. Oroszország pedig atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani, mert atomháborút robbanthat ki.

A lap szerint a kormányfő újra megerősítette, hogy az egyetlen erkölcsileg helyes pozíció a háborúban a Fidesz–KDNP állásfoglalása, mert életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, ezért azonnal tűzszünet kell, és béketárgyalások kellenek.

Orbán Viktor értékelése szerint Európa az elmúlt egy évben meggyengült, mert a Biden-adminisztráció korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására. 

A háborúra adott válaszok, a „szankciócunami” elkezdte gyengíteni az európai gazdaságot, miközben az olcsó energiában gazdag Amerikát mindez meg sem érinti.

A beszámoló szerint a miniszterelnök végül arról beszélt, hogy gyengülni kezdett Európa katonai ereje is, mert a háború az európai hadseregek készleteit csökkentette, pótlásukról azonban nem gondoskodtak. A kormányfő szerint Európa alig egy év alatt elvesztette függetlenségét, gazdasági és katonai erejét. Ebben a helyzetben Magyarországnak a saját érdekeit kell képviselnie, mert akkor kerülhet ki sértetlenül és megerősödve a háborús időszakból. Orbán Viktor szerint ehhez három dolgot kell megtenni: meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben. Emellett meg kell őrizni a magyar gazdaság erejét, az ellen kell háborút indítani, meg kell védeni a munkahelyeket és a családokat, valamint az időseket, illetve a munkából élőket. Harmadik pontként pedig erősíteni kell Magyarország katonai erejét, „hiszen a békéhez erő kell”.

Orbán Viktor beszédében megerősítette: az inflációt Brüsszel szabadította Európára, köztük Magyarországra is, a szankciós infláción pedig Oroszország és a nyugati multik kerestek nagyon sokat, hiszen 2022-ben az előrejelzések szerint a világ olaj- és gáziparának profitja 500 milliárdról 834 milliárd dollárra nőtt.

Orbán Viktor véleménye szerint extraprofit jelenik meg a hazai energiavállalatoknál, bankoknál, a kereskedelmi multiknál, a gyógyszercégeknél. Ebből a pénzből van a rezsivédelmi alap, ebből tudják fenntartani a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás erejéig. A kormányfő leszögezte: „Mi nem nézzük tétlenül az extraprofit keletkezését, elvesszük és visszaadjuk az embereknek.”