A konfliktus lokalizálása helyett összeurópai háborúvá emeltük. Ez hiba volt

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban az orosz–ukrán háborúról. Hozzátette, hogy a magyarok már egy évvel ezelőtt jelezték, hogy a háború rengeteg áldozatot fog követelni, a háborús helyzet nem lesz könnyebb, a célok tisztázatlanok maradnak, és mi, európaiak folyamatosan bele fogunk sodródni a háborúba. „Ennek a szimbolikus leírása, hogy a németek a háború elején még azt mondták, hogy ők az emberi élet kioltására alkalmas eszközt sosem fognak küldeni, ezért az ukránok érjék be sisakkal. Aztán jöttek a fegyverek, és most már a Leopardoknál vagyunk. És az angolszászok már  harci repülőgépek küldését szorgalmazzák. 

Nem szeretnék  jövendőmondó lenni – különösen nem a rossz hír hozója –, de nincs messze, amikor a magyar közvélemény arról fog hallani, hogy vannak már az asztalon olyan javaslatok, hogy békefenntartók vagy valamilyen katonai csapatok szükségesek lesznek Ukrajna területén” 

– fejtette ki a miniszterelnök. 

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a egy védelmi szövetség, „ha megtámadnak egy tagországot, kötelesek kisegíteni”. Ukrajna csatlakozása kapcsán elmondta, hogy olyan országot, amely háborúban áll, nem lehet felvenni. Hozzátette, hogy a tagállamoknak nem kötelező részt venniük olyan konfliktusban, amely egy nem NATO-tagország megtámadását okozza.

A kormányfő arról is beszélt, hogy ha egy konfliktusban valamelyik féllel azonosulnak az emberek, az természetes dolog. A politikusoknak ettől függetleníteniük kell magukat – mondta. 

Ezt a háborút egyik fél sem tudja megnyerni, így Oroszország sem tud nyerni, de a Nyugat sem tud megverni egy atomhatalmat

– tette hozzá. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont az, hogy tűzszünetre van szükség, hosszan kell tárgyalni a békéről. Orbán Viktor azt mondta, 

látszik a számokból, hogy mennyit költ Oroszország egy évben hadikiadásokra, az európai és amerikai kiadások ezt bőven meghaladják. 

„Ma nincs a világon senkinek arra esélye, hogy a NATO-t megtámadva sikert érhessen el” – tette hozzá. 

Orbán Viktor szerint a szankciókra sokan spekuláltak, sokan nyertek is rajta. A megfogalmazása szerint „a spekulánsok halálra keresték magukat”. Hozzátette, hogy húsz döntést hozott a magyar kormány az ellen, és

már márciusban érzékelhető lesz, hogy lassulni fog az áremelkedés mértéke. „Az év végére az infláció egy számjegyű lesz” 

– mondta a kormányfő. Hozzátette, hogy négyezermilliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből a szankciók. A kormányfő szerint erre a legjobb példa a kőolaj és a földgáz. „Nekünk jól felfogott nemzeti érdekünk, hogy a szankciós rezsim ne terjedjen ki az energiára” – mondta.