Megmozdult a föld hétfő délután Románia déli részén, Gorj megyében. A román Országos Földtani Intézet (INFP) első becslése szerint 5,2-es erősségű földrengés rázta meg az országot.

földrengés
Fotó: Shutterstock

Helyi idő szerint 16.58 perckor, 13,2 kilométeres mélységben rengett a föld, az eset földfelszíni középpontja Nagyszebentől 102, Craiovától 107, Pitestitől 137 kilométerre volt. A földrengés erejét az amerikai földtani intézet (USGS) gyorsjelentése 5-ös szintre teszi, a helyét pedig 10 kilométeres mélységben, a felszínen a Zsílvásárhelytől (Targu Jiu) 20 kilométernyire északra lévő Plosnita község közelében határozza meg.

Zsílvásárhely polgármestere, Marcel Romanescu a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta: a rengést a városban erősen lehetett érezni, sokakat megijesztett, de károkról nincs tudomása, a 112-es segélyhívót sem hívták a földrengés miatt. 

Húsz perccel később érkezett az utórengés is ugyanabban a térségben, annak az ereje 3-as volt.

Mihai Diaconescu, a INFP ügyeletese szerint az olténiai, kis mélységben lévő szeizmikus térségben gyakoriak a földmozgások, de ilyen erősségű rengésre eddig nem volt példa.

Az országban főként a Kárpátok kanyarulatában lévő Vrancea szeizmikus térséget tartják veszélyesnek. Bukarest környékén a több mint száz kilométeres mélységből induló nagy erejű földmozgások évszázadonként legalább kétszer okoztak jelentős pusztítást. A legutóbbi 1977-ben volt, amikor egy 7,2-es rengésben több mint 1400-an haltak meg és több mint 11 ezren megsérültek.