Visszautasította és teljesen alaptalannak, illetve bizonyítatlannak nevezete azokat a vádakat, miszerint Oroszország Moldova destabilizálására törekszik Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden.

Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova attends the Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in Saint Petersburg on June 16, 2022.
Fotó: AFP

Az orosz diplomata Maia Sandu moldovai elnök hétfői bejelentésére reagált, amely szerint Oroszország az ország politikai helyzetének destabilizálására és a chisinaui (Kisinyov) kormány erőszakos megbuktatására törekszik. 

Sandu szerint Moszkva célja Moldova EU-csatlakozásának megakadályozása.

Zaharova állásfoglalását az orosz külügyi tárca honlapján tette közzé, és Sandu állítását Kijevtől kapott értesüléseken nyugvó, alaptalan és bizonyítékok nélküli vádaknak nevezte. A szóvivő szerint a bejelentés az Egyesült Államokban, más nyugati országokban és Ukrajnában gyakran alkalmazott klasszikus technikák szellemében épült fel, amelyek előbb ellenőrizhetetlen, titkos hírszerzési információkra hivatkoznak, majd ezeket saját törvénytelen cselekedetek igazolására használják fel.

A dezinformációt elindító Kijev valódi célja az Zaharova szerint, hogy Chisinaut kemény konfrontációba rángassa bele Oroszországgal. Az orosz szóvivő érvelése szerint a moldovai hatóságok az álhír megerősítésével saját polgáraik figyelmét kívánják elterelni az ország vezetése által okozott súlyos belső problémákról, 

az orosz fenyegetés mítoszát pedig a politikai ellenfeleik elleni harchoz használják fel.

A külügyi tárca nevében ezért határozottan visszautasította azt a sugalmazást, miszerint Oroszország alá akarja ásni a helyzetet Moldovában. Kijelentése szerint Moszkva a nyugati országokkal és Ukrajnával ellentétben nem avatkozik bele Moldova vagy más országok belügyeibe, sőt fenyegetést sem jelent a Moldovai Köztársaság biztonságára, és támogatja a kölcsönösen előnyös és egyenlő kétoldalú együttműködés fejlesztését.

A közleményben a diplomata arra is felhívta a moldovai hatóságokat, hogy tanúsítsanak végre államférfiúi bölcsességet, ne engedjenek a kívülről jövő provokációknak, és cselekedeteiket saját országuk polgárainak érdekei vezéreljék, valamint 

azon nagy előnyöknek a megértése, amelyeket az Oroszországhoz fűződő stabil baráti kapcsolatok jelenthetnek Moldovának.