Nyugalomra intett csütörtökön az afrikai járványügyi központ (Africa CDC) a hét elején Egyenlítői-Guineában kitört, több halálos áldozatot követelő Marburg-járvánnyal kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a szakértők már dolgoznak a megfékezésén.

Blood samples with infected virus
Marburg
Fotó: Getty Images

Ahmed Ogwell, az Africa CDC megbízott igazgatója elmondta, hogy habár a járványt Egyenlítői-Guinea azon részéből jelentették, amely két országgal is – Kamerunnal és Gabonnal – határos, nem szabad pánikot kelteni.

Nem tapasztaltunk semmilyen veszélyt az érintett közösségeken kívül, és azon igyekszünk, hogy ez így is maradjon

– jelentette ki virtuális sajtótájékoztatóján az igazgató.

Egyenlítői-Guinea hatóságai hétfőn erősítették meg a járvány kitöréséről szóló híreket, hozzátéve, hogy a betegségben legkevesebb kilenc ember meghalt a keleti Kie-Ntem tartományban. A bejelentést az Egészségügyi Világszervezet is igazolta.

Ogwell elmondta, hogy

21 ember van karanténban, a térségben kijárási korlátozásokat léptettek érvénybe, felvilágosító kampányba kezdtek, és további egészségügyi dolgozókat küldtek az érintett zónába.

Emellett az Africa CDC szorosan együttműködik a gaboni és a kameruni hatóságokkal is – tette hozzá.

A németországi Marburg városáról elnevezett vírus, amelyet 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták Marburgba, illetve Belgrádba, az ebolavírushoz hasonlóan gyümölcsevő denevérekről terjed az emberre, és vérzéses lázat okoz.

Emberről emberre testváladékkal vagy a fertőzött testfelülettel való érintkezés útján terjed. Kezelés nélkül az esetek 80 százaléka halálos lehet.

A Marburg-vírus ellen nincsen engedélyezett védőoltás, de a kiszáradás elleni kezelés javítja a túlélés esélyeit.

Minimálisan emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban

Az előző héten 830 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 194 102-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont.