Két évvel a letiltása után Donald Trump volt amerikai elnök pénteken egy új poszttal visszatért a Facebookra.

A Facebookot és az Instagramot működtető Meta Platforms január 25-én jelentette be, hogy visszaállítja Trump hozzáférését a fiókjaihoz, mondván, hogy a politikusokat ne zárják el a nyilvánosságtól, de kilátásba helyezték, hogy „fokozott büntetést” szabnak ki rá a szabályok ismételt megsértése esetén.
A volt elnököt azért függesztették fel, mert 2021. január 6-án állítólag dicsérte az amerikai Capitoliumot, azaz a törvényhozást megrohamozó zavargókat. 

A Facebook és az Instagram kulcsfontosságú eszköz a szavazók elérése és az adománygyűjtés szempontjából, így a visszatérés lendületet adhat Trumpnak, aki jövőre ismét indul az elnökségért. 

Donald Trump 2021 végén alapította meg saját közösségi médiaplatformját Truth Social néven, amelyet a Twitterről és a Metáról való kitiltása idején használt.
Az exelnök visszatérésének ellenzői a Truth Socialon közzétett üzeneteire hivatkoznak bizonyítékként, hogy továbbra is ugyanolyan kockázatot jelent, mint ami miatt a Meta felfüggesztette.
A Truth Social több mint 350 bejegyzése sértette volna a Facebook szabályait, köztük a választási csalásról szóló állításokat hangoztató poszt – állította decemberi jelentésében az Accountable Tech liberális érdekvédelmi csoport.

A Meta egy blogbejegyzésben közölte, hogy frissítette a közszereplők moderálására vonatkozó protokolljait polgári zavargások idejére. Eszerint korlátozhatja egy olyan poszt terjesztését, amely ugyan nem sérti a szabályait, de „hozzájárul a január 6-ihoz hasonló veszélyhez”.

A korlátozás azt jelenti, hogy a posztok továbbra is elérhetők maradnak az illető profilján, de nem terjeszthetők a felhasználók hírfolyamában, még akkor sem, ha követik a szerzőt – közölte a Meta. A vállalat ilyen esetben azt is megakadályozhatja, hogy a posztokat újra megosszák vagy fizetett hirdetésként futtassák.

A hirdetésvásárlók korábban közölték a Reutersszel, hogy Trump visszatérése valószínűleg nem érinti jelenlétüket a platformokon, de aggódnak, hogy a Meta meg tudja-e akadályozni hirdetéseik megjelenését az általuk el nem fogadott tartalmak mellett.