A tavaly március 15-én megnyílt pénzmúzeum a működése első 10 hónapjában 67 ezer látogatót fogadott, ez a szám az egyéves születésnapra várhatóan 82 ezer körülire nő – közölte a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont kedden. A múzeum március 15-től négynapos rendezvénysorozattal ünnepli az évfordulót.

Számítógépes pénzmozgató rendszereket próbálnak ki felnőttek és gyerekek a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont egyik termében.
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Felidézték: a Magyar Nemzeti Bank törekvése a pénzmúzeum létrehozásával az volt, hogy a pénzügyi kultúrát ne tankönyvízűen, hanem élményalapon fejlessze. Az Európában egyedülálló kiállítótérben interaktív játékok, robotok, digitális installációk segítik a tájékozódást.

Emlékeztettek arra is, hogy a márciusi ifjak 175 évvel ezelőtt 12 pontjukban önálló jegybank létrehozását követelték; az MNB ennek évfordulójára időzítette az egykori Postapalota Széll Kálmán téri épületében az intézmény megnyitását.

 

A múzeum március 15-től négynapos rendezvénysorozattal ünnepli az évfordulót.

 

A létesítmény március 15-én hosszabb nyitvatartással, 9-től 19 óráig várja a látogatókat, akik egyebek mellett aranyrudat emelhetnek, saját arcképes bankjegyet nyomtathatnak és különleges széfet nyithatnak ki – ismertették.

Az évfordulón a készlet erejéig megkóstolható a születésnapi torta a múzeum kávézójában, ahol Pilvax-hangulatban, a kor süteményeivel, illetve egy erre az alkalomra összeállított újsággal fogadják a látogatókat. Hétvégén megtekinthető lesz Szász Attila díjnyertes filmje, Az aranyvonat legendája, emellett a Pallas Athéné Könyvkiadó legfrissebb, Ki korán kel című kiadványával is megismerkedhet a közönség.

Az ünnepségsorozat ideje alatt és azon kívül is ingyen látogatható a Pénzmúzeum, március 15-én előzetes időpontfoglalásra sincs szükség – közölték.