Az egykori Postapalota felújítását követően az épületben a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöksége mellett a Pénzmúzeum is helyet kapott, mely március 15-én nyitja meg kapuját a látogatók előtt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Széll Kálmán téren található épületnél létrehozott átjárót, az 1926-ban átadott Postapalota eredeti terveit készítő Sándy Gyuláról nevezték el, mielőtt a jegybanki alapítványok, majd az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonába került, az ikonikus épület évekig üresen állt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum ügyvezető igazgatója, Fábián Gergely (középen) vezetésével tartott sajtóbejárás előtt leleplezték Szőke Gábor Miklós (jobbra) Robogás című szobrát is csütörtökön.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az alkotást a Magyar Nemzeti Bank Aranyvonatának története ihlette, amikor a második világháború végén, 1945-ben 2030 banktisztviselő az MNB-től, valamint az ő családtagjaik nyugatra menekítették az ország aranytartalékát, mely akkor mintegy 30 tonnát nyomott. A jegybankárok az aranyon kívül az ország devizatartalékát, Mátyás király Corvináit, de még a méteretalon platinarudat is Ausztriába menekítették.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ez a történet ihlette Szőke Gábor Miklós alkotását, mely rozsdamentes acélból készített, aranyszínűre festett, aranyrudakra emlékeztető elemből formál stilizált mozdonyt. A Robogás című alkotás félig köztéren, félig azonban a múzeumból látható és művésznek és csapatának 2 évig tartott a 7 ezer elemű, 13 tonnás és 13 méter hosszú dinamikus művet létrehozni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az utunkat az aranybánya fantázianevet is viselő ruhatárban kezdtük meg, és már itt látványos volt a számos interaktív felület, érintőképernyőkön is elérhető információ. A történelmi Magyarország aranybányászatával kapcsolatban juthattunk itt információkhoz.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az elsősorban 12-18 évesek számára készített kiállítás a pénz öt funkciója köré szerveződik, látogatása pedig ingyenes lesz, mindössze előzetes regisztrációra lesz szükség. A Magyar Nemzeti Bank szeretne kiemelt figyelmet fordítani a pénzügyi edukációra.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A gyerekcsoportoknak a múzeum  ismeretszerző, játékos programokat is kínál, de fontos szempont volt, hogy ne idővonal legyen a kiállítás.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az ország második legnagyobb érmegyűjteményével rendelkező MNB legkülönlegesebb érméiből is láthatunk jónéhányat a kiállításon, az elmaradhatatlan interaktív információkkal és játékokkal, melyek végig jellemzik a tárlatot.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A pénz funkciói – értékmérő, forgalmi, fizetési, világpénz és kincs – köré szervezett kiállításon a váltók, a hitellevelek és a papírpénzek kialakulásáról is tudhatunk meg új információkat.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

De meg tudjuk vizsgálni egészen közelről a bankjegyek biztonsági jelzéseit is, sőt saját bankót is tervezhetünk és nyomtathatunk a kiállítás alatt, mely az online szavazás eredményeként a fabatka nevet viseli.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Bepillanthatunk a nemzeti bankok világába is, de a monetáris politikát, a tőzsdét, a hitelek világát vagy épp a nemzetközi pénzügyeket is játszva ismerhetik meg az érdeklődők.