Az orosz haderő hamarosan teljesen bekeríti Bahmutot, miután a tüzérség elzárta az ukrán városba vezető utolsó utat is – számolt be róla a Reuters. A cikk kiemeli, Moszkva nagyon közel áll ahhoz, hogy az elmúlt hat hónap legnagyobb győzelmét könyvelje el. Az ostrom tavaly július óta tart.

Military mobility on Toretsk frontline in Donbas region
Donyeck, Bahmut
Fotó: Narciso Contreras / AFP

Az oroszok már egy ideje folyamatosan ágyúzták a kelet-ukrajnai településhez nyugati irányból vezető utat azzal a céllal, hogy megakadályozzák a védelmi erők be- és kijutását. A szomszédos Hromove-ban egy hidat is megrongáltak a tankjaik lövedékeivel.

A Wagner magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin elmondta, hogy Bahmutot szinte teljesen bekerítették, és csak egy út maradt nyitva az ukrán csapatok előtt. 

Az ukránok eközben továbbra sem akarják feladni a stratégiai szempontból jelentéktelen várost, már elkezdték a törmelékek eltakarítását, a javítási munkálatokat és újabb árkok ásását a védelmi állások kialakításához.

Az orosz RIA hírügynökség hivatalos oldalán megjelent videón az látszik, ahogy a Wagner-zsoldosok – állítólag az ukránok által – megsemmisített gyárak mellett haladnak el. Kijev viszont korábban cáfolta, hogy Bahmutot körbevették volna, Denisz Jaroszlavszkij ukrán parancsnok a helyet pedig egyszerűen csak mészárszékként jellemezte.