Közélet

Bahmuti csata: miért ölik halomra egymást az ukránok és az oroszok egy romokban fekvő városért?

Habár az ukrán városban több fontos útvonal találkozik, ám ezenkívül nem sok stratégiai jelentősége van, ráadásul Ukrajna könnyedén megvédhetné a következő nagyvárost is a katonáival. Mégis egyfajta szimbólummá vált az elmúlt hónapokban, és mindkét fél úgy állítja be, hogy aki birtokolja, az nyeri a háborút.

Immár több mint hét hónapja tart az öldöklő csata Bahmutért. A háború előtt több mint 70 ezer lakóval rendelkező ukrán városról valószínűleg maguk az ukránok többsége sem hallott sosem, ma azonban már az egész világ lélegzet-visszafojtva figyeli az ottani eseményeket. Amelyekről egyébként pontos információkat szinte alig lehet tudni. Egyelőre kitartanak az ukrán védők, de az oroszok újabb és újabb rohamokat indítanak, így erősen kétségessé vált, meddig tart még a csata. 

Traces of Russia-Ukraine war in Bakhmut
Fotó: Getty Images

Miért fontos Bahmut?

A város – korábbi nevén Artemivszk, oroszul Artemovszk – a donbászi régió határán található, több fontos útvonal is találkozik itt, ám igazán kiemelt stratégiai jelentőséggel nem rendelkezik. Sőt, igazából a régióban még számos hasonló település található. Ennek ellenére ezrével halnak meg itt a katonák, az elmúlt hónapok alatt kvázi a harcok szimbólumává vált. Az oroszok és az ukránok is úgy állítják be a csatát, hogy a győztes gyakorlatilag megnyeri a háborút is. Ez persze rendkívül messze van a valóságtól, de tény: óriási lökést adhat bármelyik félnek egy itteni győzelem, már ha lehet majd végső győztest hirdetni. 

Hogy áll most a bahmuti csata?

Ezt rendkívül nehéz megállapítani, hiszen az ukrán és az orosz beszámolók igencsak eltérnek egymástól. Ami a valóság: rosszul, azaz mindkét fél óriási veszteségeket szenved el óráról órára. A legóvatosabb becslések szerint több mint tízezren haltak már meg összesen a város körül, a tényleges szám pedig még ennél is jóval magasabb lehet. Az oroszok folyamatosan küldenek harcba újabb és újabb egységeket, az ukrán védők pedig egyelőre kitartanak, ráadásul az idő is nekik kedvez. Ennek ellenére az oroszok egyre közelebb jutnak ahhoz, hogy végleg bekerítsék az ukránokat, akiknek két opciójuk van: ide irányítva hadseregüket felszabadítani a védőket, vagy visszavonni a következő védvonalig az egységeket. 

Fierce Battles Continues In The Donetsk Oblast
Fotó: Getty Images

Feladhatják az ukránok Bahmutot?

Erről még Kijevben is eltérnek a vélemények, már csak az említett, szimbolikus jelentőség miatt is. Ha Ukrajna kivonulna Bahmutból, azt az oroszok eladhatnák otthon úgy, hogy elfoglalták a Donbászt, azaz az egyik kitűzött célt teljesítették. Éppen ezért – noha korábban erről szóltak a hírek – még mindig nincs döntés Kijevben, ahol egyelőre kitartanak, de azt már Volodimir Zelenszkij elnök is kijelentette: nem mindenáron. Közben egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint fel kellene adni a várost, és menteni a még harcképes egységeket. Mások szerint azonban addig ki kell tartani, amíg az oroszok ekkora számban küldik a „húsdarálóba” a katonáikat. 

Mennyien harcolnak Bahmutban?

Pontosan nehéz megbecsülni, az ukrán védők számát 2 és 10 ezer közé teszik, míg az oroszokét ennek sokszorosára. Az utóbbi részről a fő támadást a Wagner-zsoldoscsoport vezeti, amelyben a katonák amúgy is fogyóeszköznek számítanak. Elkeserítők azok a hírek, amelyek szerint a már most is romokban fekvő városban mintegy 4-5 ezer civil is bennrekedt. Ők nem voltak hajlandók elhagyni otthonaikat, annak ellenére sem, hogy már semmilyen közszolgáltatás nem működik, és az élelmiszer is erősen fogyóban van. 

Daily Life In The Donetsk Region, More Than 10 Months After Russian Invasion
Fotó: Getty Images

Mi lesz a csata vége? 

Bárhogyan is végződik, illetve pontosabban: bármelyik fél is kiáltja majd ki magát győztesnek, a bahmuti csatának tényleges győztese nem igazán lesz. Hasonlóan az első világháború vérszivattyújához, Verdunhoz, itt sem lehet majd egyértelmű győztest hirdetni, hiszen az ukránok vagy visszavonulnak, vagy pedig felmorzsolódnak, az oroszok veszteségei pedig olyan mértékűek lesznek, hogy az teljesen megakaszthatja a további hadjáratokat. 

 

Bahmut csata orosz-ukrán háború veszteségek ostrom
Kapcsolódó cikkek