Közélet

Fél évig bujkáló orosz katonát fogtak el az ukrán erők

Az elfogott orosz katona Moszkvából származik, az egyelőre nem tisztázott, hogy tudott hónapokig különböző épületekben elrejtőzni az ukránok elől.

Az ukrán rendőrség letartóztatott egy orosz katonát, aki állítólag hat hónapig bujkált elhagyott épületekben Harkivban a régió felszabadítása után. A 27. Orosz Különálló Gárda Motoros Lövészdandár 42 éves katonáját hétfőn vették őrizetbe, miközben a regionális rendőrök a Kupianszk-Vuzlovyi térség falvaiban járőröztek – írja a The Guardian.

A fogvatartott azt állította, hogy azóta bujkált, hogy az ukrán fegyveres erők felszabadították a Kupianszki körzetet 

– közölte a rendőrség. A civil ruhás katona tavaly szeptemberben elmenekült az ukrán ellentámadás elől, egyelőre nem világos, hogyan tudott elrejtőzni az orosz visszavonulás óta eltelt hat hónapon keresztül. 

Ukrajna meglepetésszerű ellentámadásba lendült Harkiv régióban tavaly szeptemberben, amikor az orosz erőket délen is támadások érték. Ukrajna néhány nap leforgása alatt kiszorította az oroszokat több mint 6000 négyzetkilométernyi területről, és megszilárdította ellenőrzését Harkiv régió felett. 

Nem sokkal a felszabadulás után az ukrán hatóságok hatalmas, háztól házig tartó keresőakciót hajtottak végre azon orosz katonák után, akiket hátrahagytak vagy akik szabotőrként tevékenykedtek. Korábban egy hatalmas orosz támadás részeként ismét rakétatámadásokat jelentettek Ukrajna több városából. Robbantásokat voltak Harkivban, Hmelnickijben és Zsitomirban, valamint Kijevben, Poltavában, Lvovban, Vinnica, Ivano-Frankivszk és Ternopil megyében egy hatalmas orosz támadás részeként. 

 

Címlapkép: Shutterstock

 

orosz-ukrán háború orosz katona
Kapcsolódó cikkek