A fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) büntetőeljárást indított terrorcselekmény előkészítése miatt, és körözést indított a Hrodnában megölt külföldi terrorista esetleges segítőinek kézre kerítésére – közölte kedden Kansztancin Bicsek, a KGB nyomozati igazgatásának helyettes vezetője. Az állambiztonsági szolgálat vasárnap közölte, hogy egy terrorcselekményre készülő fegyveres külföldivel végeztek, aki beszivárgott az ország területére. Az akkori tájékoztatás szerint az automata fegyverekkel és kézigránátok felrobbantásával fegyveres ellenállást tanúsító külföldit a lengyel határ melletti Hrodna városában lőtték le.

KGB
Fotó: Shutterstock

A Belarusz-1 hírtelevízió időközben arról számolt be, hogy a férfinál egy hamis orosz útlevelet találtak, amelyet Lomakin Alekszej Nyikolajevics névre állítottak ki. A férfi bérelt lakásának átkutatása során egy AK-74-es típusú gépkarabélyt, két hozzávaló tárat, egy kézigránátot, 26 darab 40 centiméteres vasrudat, egy távirányítású ajtócsengőt, egy – hamisítás jegyeit magán viselő – külföldi útlevelet, és egy parókát fedeztek fel.

Bicsek szerint egy rejtekhelyen, amelyet a férfi telefonján tárolt adatok alapján sikerült betájolni, öt kilogramm plasztik robbanószert és egy elektromos detonátort találtak. Bicsek beszámolt arról is, hogy a férfi telefonján szabadon hozzáférhető forrásokból származó videófelvételeket és fényképeket, valamint olyan helykoordinátákat találtak, amelyek a fehérorosz KGB, a helyi karhatalmi vezetők és a Hrodna megyei tisztségviselők lakóhelyével állnak kapcsolatban. Az okoseszközön ezen felül házi készítésű robbanószerkezetek készítéséhez szükséges leírást is találtak.