Közélet

Jönnek a szovjet idők: az orosz hivatalnokoknak le kell adniuk útlevelüket, tilos lesz a külföldi nyaralás

Ezzel azt akarják elkerülni, hogy az állami alkalmazottak külföldre meneküljenek.

Nem utazhatnak magánútra külföldre, és be kell adniuk az útlevelüket az orosz köztisztviselőknek és hivatalnokoknak. Erről adott ki rendeletet az állami szervezeteknek a moszkvai vezetés. Ezzel azt akarják elkerülni, hogy az állami alkalmazottak elhagyják Oroszországot és külföldre meneküljenek, ami sokak szerint egyértelműen a szovjet időket idézi. 

dpa-Story: NATO summit 8-9 July
Fotó: Picture Alliance

A rendelet eltérően vonatkozik az egyes beosztásban és munkakörben dolgozókra, van, akinek le kellett adnia az útlevelét az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB valamelyik irodájánál, másoknak viszont csak javasolták, hogy ne tervezzenek külföldi nyaralást a családjukkal – írja a Moscow Times című lap. 

Azoknak, akiknek le kell adniuk papírjaikat, felajánlották, hogy felmondhatnak, ám ha maradnak, és mégsem adják át a dokumentumot, akkor azt elkobozhatják tőlük. 

Külföldi utazást az állami alkalmazottaknak csak rendkívüli esetben, a felsőbb vezetés által jóváhagyva lehet lefoglalni. A határozat a Kremlben dolgozókra is vonatkozik. A döntést furcsamód nem foglalták törvénybe, jelenleg az orosz jogszabályok szerint csak azoknak tiltható meg a külföldi utazás, akiknek hozzáférésük van államtitkokhoz, azaz elsősorban a katonaságnak és az FSZB embereinek. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egyébként éppen februárban mondta azt a témában, hogy szó sincs arról, hogy ilyen korlátozást vezetnének be Oroszországban. 

 

tilalom Oroszország hivatalnok utazás útlevél
Kapcsolódó cikkek