A választásra jogosultak csaknem egyharmada élt az elektronikus szavazás lehetőségével, amire korábban még soha nem volt példa – közölte az észt választási bizottság. Az interneten adta le voksát Alar Karis államfő és Kaja Kallas miniszterelnök is.

Parliamentary election in Estonia
A választók kétharmada hagyományos módszerrel szavazott.
Fotó: Picture Alliance

Mindenki szabadon dönthet arról, milyen módon akar szavazni

– írta Karis a Facebook-oldalán. Hozzátette: az e-államban és az e-szavazásban ugyanúgy megbízik, mint az összes többi e-szolgáltatásban a banktól az adóhivatalig. A politikus arra kérte az állampolgárokat, hogy vegyenek részt a választáson.

Észtország volt az első állam, amely lehetővé tette az internetes szavazást a választáson. Az eljárás nemzetközileg sok helyen vitatott, mert kétségek merülnek fel működésének megbízhatóságával kapcsolatban, azonban az 1,3 milliós balti országban bevált a módszer. Míg az első kísérlet, a 2005-ös helyhatósági választás alkalmával a szavazatok alig 2 százalékát adták le online, addig az idei parlamenti választáson a 965 ezer választásra jogosult közül több mint 313 ezer ember szavazott elektronikus úton az előzetes adatok szerint.

Ez legalább 65 ezerrel több, mint a legutóbbi, a 2019-es parlamenti választáson mért adat.

Észtországban az e-szavazáshoz számítógépre, személyi igazolványra és egy speciális kártyaolvasóra van szükség. A voks leadása mindössze néhány percet vesz igénybe: miután az állampolgár letöltötte a megfelelő alkalmazást a választási hatóság honlapjáról, PIN-kóddal azonosítja magát, szavaz, majd digitális aláírásával hitelesíti. Alternatívaként egy speciális SIM-kártyával ellátott mobiltelefon is használható az azonosításhoz.

A hagyományos szavazással ellentétben a választópolgár a választás végéig meggondolhatja magát, újra szavazhat, de csak az utolsóként leadott voks számít. Ha a választópolgár eredetileg elektronikusan szavazott, de a választás napján – amikor az e-szavazás már nem lehetséges – úgy dönt, hogy elmegy egy hagyományos szavazóhelyiségbe, és papírszavazatot ad le, az online leadott voksát törlik. Az e-szavazás végeredménye tehát csak a szavazóhelyiségek bezárása és a kettős szavazatellenőrzés után áll rendelkezésre.