Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij korábban már lehetőséget kapott arra, hogy megszólítsa a világ népét a Golden Globe- és a Grammy-díj-átadókon. Ezek után joggal remélte az államfő, hogy az Oscaron is megkapja a lehetőséget a szereplésre, azonban az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia visszautasította az ajánlatot.

TIME Person Of The Year Reception In NYC
Fotó: Slaven Vlasic / Getty Images

Zelenszkijt ezzel már másodszor kosarazta ki az Oscar-díj szervező csapata – írta meg a The Guardian.

A 2022-es díjátadóval kapcsolatban az Oscar-díj ügyvezető producere arról beszélt, hogy Zelenszkij azért nem szólalhatott fel a gálán, mivel fehér a bőre. Will Packer kifejtette, hogy korábban a színes bőrűeket érintő tragédiák nem kaptak figyelmet az Oscaron, így problémás lenne az ukránoknak vagy az oroszoknak műsoridőt adni. Ehelyett tavaly egyperces néma csendet tartottak a háború miatt.

Hamarosan itt az Oscar-gála, összegyűjtöttük, hogy hol lehet megnézni a legjobb jelölt filmeket

Magyar idő szerint március 13-án, hétfőn lesz a 95. Oscar-gála. A filmes szakma legnagyobb elismerése rendkívüli izgalmakkal kecsegtet az idei évben. Az elmúlt díjátadók presztízse nagymértékben megkopott, volt olyan év, amikor egyes kategóriákat kivettek a show-ból, hogy az idejét csökkentsék.

Az Oscar-díj-bizottság visszautasítása nem sokkal azután érkezett, hogy egy közvélemény-kutatás kimutatta: az amerikai lakosság körében gyengül az Ukrajnának nyújtott segítség támogatottsága.

Az idei legjobb dokumentumfilm kategóriában szerepel az A House Made of Splinters című film, amely a háborúban szüleiket elvesztett gyerekekkel foglalkozik. 

A legjobb film kategóriában a Top Gun: Maverick című film szerepel, amely a héten sok támadást kapott, mivel kiderült, hogy részben Dimitrij Ribolovljev orosz oligarcha finanszírozta. A Torontóban működő ukrán világkongresszus, egy külföldiekkel foglalkozó csoport

komoly aggodalmát fejezte ki Oroszországnak a hollywoodi filmiparra gyakorolt befolyása miatt.

A Paramount még nem nyilatkozott.

Korábban a magyar filmkedvelők a Moziverzum csatornán követhették a legrangosabb filmes elismerés, az Oscar-díjak átadását. Az idén már a Disney is felvette a repertoárjába a gálát, a Disney+ streamingplatformon élőben közvetíti az aranyszobrok kiosztását.