A vonatok zsúfolásig megteltek tiltakozókkal, akik közül többen azt mondták, hogy 

a cégek szabadnapot adtak nekik, hogy tüntethessenek Jeruzsálemben, többen pedig nem tudják, hogy a héten egyáltalán repülőre szállhatnak-e, mert a repülőtéri felügyelet is részt vesz az országos megmozdulásban.

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le a jogrendet átalakító törvénykezést. Egyes ágazatokban a munkabeszüntetés meg is kezdődött. 

Tel-Aviv, 2023. március 27.A jogrend átalakítása ellen tiltakozó tüntetők máglyát gyújtanak egy autópályán Tel-Avivban 2023. március 26-án, miután Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő felmentette tisztségéből az igazságügyi reformot ellenző védelmi miniszterét, Joáv Galantot. Az izraeli jogrendszer átalakításának első törvényét a 120 tagú képviselőházban 61 honatya, az alaptörvény elfogadásához szükséges minimális többség támogatta. A törvény célja, hogy megvédje a hivatali felfüggesztéstől a miniszterelnököt.
Fotó: Oren Ziv / MTI/AP

„Történelmi sztrájk küszöbén állunk, amelyben a munkaadók és a munkavállalók összefognak az állam érdekében. 

Megállítjuk a jogi változtatást, és megállítjuk az őrületet” – mondta Arnon Bar-David, a Hisztadrut elnöke. Arra szólította fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy 

állítsa le a szóban forgó törvénykezést, még mielőtt túl késő lenne.

A gazdaság általános sztrájkja magában foglalja a vasúti közlekedést, a repülőtereket és a nagyobb izraeli gyárakat. A katonai rádió szerint az egészségügyben, az elektromos műveknél és a repülőtéren már meg is kezdődött a sztrájk. 

Haim Bibas, a Helyi Önkormányzatok Szövetségének elnöke közölte, hogy a helyi önkormányzatok csatlakoznak az általános sztrájkhoz a Histadruti szakszervezettel és az orvosi szakszervezetekkel együtt. 

Az önkormányzati vezetők azt közölték, hogy éhségsztrájkba kezdenek a miniszterelnöki hivatal előtt.

A The Time of Israel szerint a sztrájk bejelentésével a vállalkozások és a helyi hatóságok is közölték, hogy leállítják a tevékenységeiket. Héber nyelvű sajtóértesülések szerint nem lesz napközis gyerekfelügyelet vagy óvoda kisgyermekek a számára. A pészah alatt az iskolák is szünetelni fognak, és sok gyereknek át kell térnie a helyi hatóságok által működtetett alternatív keretrendszerre. Az egyetemek határozatlan időre beszüntették az oktatást. A BIG bevásárlóközpontok déltől bezárják kapuikat, az Azrieli Group pedig közölte, hogy a bevásárlóközpontjai kedden szintén nem nyitnak ki.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap felmentette tisztségéből az igazságügyi reformot ellenző védelmi miniszterét, Joáv Galantot. A javaslattal egyet nem értők azt kifogásolják, hogy 

a változások megbénítanák az igazságszolgáltatást, csorbítanák a bírói függetlenséget, elősegítenék a korrupciót, gyengítenék a kisebbségek jogait, 

valamint az izraeli bírósági rendszer hitelességének csorbulásával megakadályoznák az ország védekezését esetleges háborús bűnök ügyében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság előtt. A döntést követően tiltakozók tízezrei vonultak utcára Izrael városaiban. 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök délelőtt tartott volna nyilvános nyilatkozatot, de a beszéd egyelőre csúszik, mert a hírek szerint a pártok a koalícióból való kilepéssel fenyegették meg a kormányfőt.

A sajtó szerint Netanjahu várhatóan a vitatott jogszabály befagyasztását jelenti be később.

A 12-es csatorna híradása szerint Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter találkozott a frakcióvezetőkkel, a Likud párthoz tartozó törvényhozók pedig a Walla hírportálnak elmondták, hogy Yariv Levin igazságügyi miniszter nyomást gyakorol Bezalel Smotrich pénzügyminiszterre és a nemzetbiztonsági minisztere, hogy fenyegessék meg Netanjahut, hogy ha visszavonja a tervezetet, akkor fel lesz oszlatva a kormány.