Oroszország megállapodást kötött Fehéroroszországgal, hogy taktikai nukleáris fegyvereket helyezzen el a területén, de nem szegi meg az atomsorompó-egyezményt – mondta Vlagyimir Putyin, orosz elnök a The Guardian beszámolója szerint.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök régóta felvetette a taktikai nukleáris fegyverek állomásoztatását a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban – mondta Putyin az állami televíziónak. 

Fotó: AFP

„Itt sincs semmi szokatlan: egyrészt az Egyesült Államok ezt teszi évtizedek óta. Régóta telepítik taktikai nukleáris fegyvereiket szövetséges országaik területére” – mondta. Megállapodtunk abban, hogy mi is ezt tesszük – tette hozz, kihangsúlyozva, hogy mindezt kötelezettségeik megszegése nélkül teszik, anélkül, hogy megszegnék az atomfegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó nemzetközi kötelezettségeiket.

Oroszország július 1-jére befejezi a taktikai nukleáris fegyverek tárolására szolgáló tároló építését Fehéroroszországban – mondta Putyin, hozzátéve, hogy Moszkva valójában nem ruházza át a fegyverek irányítását Minszkre.

Oroszország 10 taktikai nukleáris fegyverek szállítására alkalmas repülőgépet állomásoztat Fehéroroszországban – mondta, jelezve, hogy Moszkva már számos Iskander taktikai rakétarendszert átadott Fehéroroszországnak, amelyekkel nukleáris fegyvereket is lehet indítani.

Több ezer taktikai atombombája van Putyinnak, de túl nagy járulékos veszteséget hozna a bevetésük

A világ vezetői Vlagyimir Putyin múltheti beszéde után egyetlen dolgot mérlegelnek: az orosz elnök valóban beválthatja-e fenyegetéseit és bevetheti-e az atomfegyvereit.