Tizenkilencre emelkedett az Irán-barát milíciák ellen Szíriában végrehajtott amerikai légicsapások áldozatainak száma – közölte a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szombaton.

Csütörtök éjjel az amerikai hadsereg több precíziós csapást hajtott végre Szíriában iránbarát milíciák ellen, megtorlásul egy haszakai dróntámadásra, melyben egy amerikai meghalt. A dróntámadást csütörtök délután követték el a nemzetközi koalíció északkelet-szíriai támaszpontja ellen, az akcióban egy amerikai vállalkozó meghalt, öt katona pedig megsebesült.

US Defense Secretary Austin and General Milley hold a joint press conference at the Pentagon
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy Joe Biden elnök rendelte el a csütörtök éjjeli légicsapásokat, melyek az Iráni Forradalmi Gárdával kapcsolatban álló milíciák szíriai bázisait célozták.

Joe Biden, az USA elnöke kijelentette, hogy az Egyesült Államok „nem törekszik konfliktusra Iránnal”, hanem „erőteljesen” reagál az amerikai erők elleni szíriai támadásokra.

Az Irán-barát erők Szíriában figyelmeztették az Egyesült Államokat a légicsapásokra adott válaszra. Az Al-Dzsazíra cikke szerint, az Irán-barát erők Szíriában azt mondták, hogy „hosszú karral” tudnak válaszolni az Egyesült Államok további légicsapásaira, miután az USA az elmúlt 24 órában rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre az állásaik ellen.