Közélet

Ukrajna szerint az abszurditás új szintre emelkedik, amikor Oroszország átveszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának irányítását

Az orosz–ukrán háború kitörésekor is Oroszország vezette a Biztonsági Tanácsot. Áprilisban ismét rajtuk múlik a világ biztonsága.

 

 

Április 1-jétől új szintre emelik az abszurditás szintjét

 

 – mondta Sergiy Kyslytsya, az ENSZ Ukrajna állandó képviselője utalva arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét Oroszország tölti be szombattól. 

New,York,,Usa,-,Sep,20,,2017:,Debates,At,The
Fotó: Shutterstock

„A biztonsági tanács, ahogyan megtervezték, mozgásképtelen, és nem tud foglalkozni az elsődleges felelősségével, vagyis a konfliktusok megelőzésével, majd azok kezelésével” – fejtette ki. A nagykövet kijelentette, hogy áprilisban távol marad a Biztonsági Tanács ülésétől, kivéve ha kritikus nemzetbiztonsági érdekről van szó. Ukrajna jelenleg nem tagja a tanácsnak, bár gyakran hívják felszólalni a háborúval kapcsolatos kérdésekben. 

Oroszország legutóbb tavaly februárban vezette a Biztonsági Tanácsot, amikor Vlagyimir Putyin elindította az Ukrajna elleni inváziót. A háború kitörése óta több tíz ezer embert öltek meg, sok civilt, városokat tettek tönkre, Putyin ellen pedig nemrég elfogatóparancsot adtak ki az ukrán gyermekek tömeges deportálása miatt

Oroszország helyettes állandó képviselője, Dmitrij Poljanszkij tagadta, hogy missziója páriává válna az ENSZ-ben. „Egyáltalán nem. Úgy érezzük, hogy a Nyugat jelenleg veszélybe került az ENSZ-ben, mert több ország érti a mi álláspontunkat” – mondta az orosz képviselő. A The Guardian cikke szerint ami Putyin Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát illeti, Poljanszkij elutasította mint ami „teljesen irreleváns bármely tevékenységük szempontjából”. Az orosz vezető utoljára 2015-ben járt az ENSZ-központban.  

Az ENSZ legfelső szintű politikai egyeztető, döntéshozó és végrehajtó szerve a 15 tagú Biztonsági Tanács (ENSZ BT), amely 5 állandó és 10 nem állandó tagból áll. 

Állandó tagsága és vétójoga van az Egyesült Államoknak, Franciaországnak, Kínának, Nagy-Britanniának, valamint Oroszországnak. 

A nem állandó tagokat az ENSZ Közgyűlés – az egyenlő földrajzi képviselet elvének érvényesülésével – kétéves időszakra választja meg, a leköszönő tagokat nem lehet egyből újraválasztani.

 

orosz-ukrán háború ENSZ Biztonsági Tanács
Kapcsolódó cikkek