Az ENSZ kész meghozni azt a döntést, hogy májusban kivonul Afganisztánból, amennyiben a tálibok továbbra is tiltják, hogy afgán nők dolgozzanak a világszervezet helyi missziójában – jelentette ki kedden az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva Achim Steiner, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) vezetője.

A flag outside United Nations (UN) headquarters in New York, US, on Monday, Sept. 19, 2022. US President Biden, UK Prime Minister Truss and New Zealand Prime Minister Ardern are among the heads of state attending this year after Covid-19 moved the gathering online in 2020 and limited the in-person event in 2021.
Fotó: Jeenah Moon / Bloomberg via Getty Images

Az ENSZ afganisztáni missziója egy héttel ezelőtt közölte, hogy felülvizsgálja helyi működését, és arra kérte teljes ottani állományát, hogy május 5-ig ne vegye fel a munkát, miután az ország szélsőséges iszlamista vezetése megtiltotta a nőknek, hogy a világszervezetnél dolgozzanak.

Az ENSZ tiltakozására válaszul a tálib kormányzat közölte: semmi akadálya a misszió működésének, ám döntésük az ország belügye, a tiszteletben tartását mindenkitől elvárják. Az ENSZ tisztségviselői jelenleg abban a reményben folytatnak tárgyalásokat a tálib vezetéssel, hogy a segélyszervezet számára dolgozó nők kivételt képeznek a munkavégzés nőkre vonatkozó általános tilalmában.

Steiner az AP tudósítójának kijelentette: az ENSZ álláspontja szerint az emberi jogok tiszteletben tartása nem képezheti vita tárgyát, így a világszervezet májusban távozik Afganisztánból, ha a tálibok nem változtatnak a rendeleten. 

Az UNDP vezetője szerint optimizmusra ad okot, hogy a tálib vezetés újabban bizonyos feltételekkel engedélyezte a nők munkavállalását az egészségügyben, az oktatásban és néhány kisvállalkozásban, amire szüksége is van az országnak, mert a gazdasága gyengélkedik. Üdvözölte azt is, hogy a tálibok lehetővé tették az ENSZ számára a kiterjedt humanitárius tevékenység és a sürgősségi fejlesztési segélyezés megkezdését, viszont felrótta nekik, hogy újabb és újabb rendeleteikben folyamatosan változtatják a feltételeket.

Roza Otunbajeva, a helyi ENSZ-misszió vezetője április elején közölte: felvették a kapcsolatot a tálibokkal a nők munkavégzésére vonatkozó tilalom haladéktalan visszavonása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a tálibok intézkedése példátlan a nemzetközi szervezet gyakorlatában, és támadás a nők, az ENSZ alapvető elvei és a nemzetközi jog ellen. 

Afganisztánban az ENSZ-nek mintegy 3900 alkalmazottja van, közülük 3300-an afgánok. A szervezet 600 afgán és 200 külföldi nőt foglalkoztat. Utóbbiakat nem érintik a tálibok korlátozásai.