A Világbank tanulmánya szerint  az ország gazdasága problémásnak minősül, ha az államadósság meghaladja a 77 százalékát. Ukrajnában a közel 14 hónapja tartó háború miatt elképzelhető, hogy ez a mutató eléri a nemzeti össztermék száz százalékát. Felmerül a kérdés: hogyan érinti ez az ukrán gazdaságot és ezen keresztül a lakosság mindennapjait?

Military mobility continues amid Russia-Ukraine war in Bakhmut frontline
Military mobility continues amid Russia-Ukraine war in Bakhmut f
CHASIV YAR, UKRAINE - APRIL 10: A view of a destroyed building while the Russia-Ukraine war continues near Bakhmut frontline in Chasiv Yar, Ukraine on April 10, 2023. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

2023 márciusának elején Ukrajna állami és államilag garantált adóssága már 4 billió 242 milliárd hrivnyára (116 milliárd dollár) rúgott. Ha ezt az összeget elosztjuk az Ukrajnában bejegyzett 37,5 millió állampolgár között, akkor minden ukrajnaira 113 ezer hrivnya (3 ezer dollár) tartozás jut. Az év végére ez az összeg 173 ezer hrivnyára (4,5 ezer dollárra) is emelkedhet, ha Ukrajna nemzetközi partnereitől megkapja az összes beígért hitelt. Emellett azonban számba kell venni azt a tényt is, hogy hivatalosan mintegy 8 millió ukrán él az európai országokban, így az egy lakosra jutó valós összeg lényegesen magasabb lehet.

A legoptimistább előrejelzések szerint is még legalább négy-öt évre van szükség ahhoz, hogy az ország elérje a 2021 végén mutatott GDP-szintet, ami akkor közel 200 milliárd dollár körül mozgott

– fejtette ki Szerhij Kosztyantinov gazdasági szakértő. 

Tényleg minden ellenőrzés alatt áll? 

A kormány állítása szerint  nincs ok az aggodalomra, ugyanis a nemzetközi partnerektől kapott hitelek kamatmentesek, vagy nagyon alacsony százalékot kérnek értük. A háború után azonban a támogatók előbb-utóbb felhagynak az ukrán állami költségvetés közvetlen feltöltésével, és megkezdődhetnek az adósságszolgálati nehézségek. 

Természetesen felmerülhet a háború utáni adósságkötelezettségek kiszolgálásának és törlesztésének a problémája. A megoldást ezek újrahitelezésében látom

– jegyezte meg Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter.
Felvetődik a kérdés: lesz-e ok a jövőben az átstrukturálást és a köztartozások törlését kérni? Anatolij Amelin, az Ukrán Jövő Intézet társalapítója és gazdasági programjainak igazgatója azt mondja, egy időben sok ország élt az adósságleírás lehetőségével, melynek következtében nem történt gazdasági összeomlás.
„Ukrajna egyedülálló helyzetben van. Az invázió előtt itt volt az egyik legalacsonyabb államadósság Európában. A háború az ukrán gazdaság tönkretételéhez, a védelmi kiadások növekedéséhez és az adócsökkentéshez vezetett. Átstrukturálás nélkül komoly gazdasági és társadalmi felfordulás előtt állhatunk” – hangsúlyozta Amelin. A szakember azt javasolja,

a döntéshozók fontolják meg az államadósság legalább 50 százalékának leírását, a fennmaradó részt pedig öt-tíz évre osszák el.

Hogyan működik ez a valóságban?

Az elmúlt években számos ország élt azzal a lehetőséggel, hogy leírja államadóssága egy részét. 2012-ben például Görögország egy jelentős gazdasági válság epicentrumába került, ami az államadósság hatalmas növekedéséhez vezetett. Az országnak sikerült leírnia 107 milliárd eurós adósságát, ami a GDP-je 50 százaléka volt.
Argentína 2005 és 2010 között több mint 65 milliárd dollárnyi adósságát (a GDP 75 százalékát) tudta leírni. A fő hitelező ebben az esetben a Nemzetközi Valutaalap volt.
Lengyelország az 1991-es politikai irányváltás után strukturálta át sikeresen államadósságát. A nyugati hitelezők 25 milliárd eurónyi államadósságot írtak le a lengyel kormánynak, ami az ország GDP-jének 75 százaléka volt. 
Ukrajna 2015-ben szerzett némi tapasztalatot az adósságátstrukturálásról. Igaz, akkor nem írták le a felgyülemlett 3 milliárd dollárt, hanem értékpapírokká alakították át, amelyek kifizetései az ukrán gazdaság növekedéséhez vezettek. 

Távlati tervek

Fontos a gazdaság és a pénzügyi szektor stabilizálása. Ebben nagy szerepet vállalnak a külföldi szövetségesek, akik aktívan nyújtanak segítséget és támogatást Ukrajnának.
„Reméljük, hogy ezt a pénzt – körülbelül 100 milliárd dollárt – öt-hét éven belül vissza tudjuk fizetni, bár bizonyos esetekben előfordulhat, hogy akár tíz évig is elhúzódhat a folyamat” – vélekedett Oleg Havris, az Elnöki Hivatal egyik főtanácsadója. Ugyanakkor szerinte 

olyan mechanizmusokat kell kidolgozni, amelyek lehetővé teszik az orosz eszközök – ipari objektumok, ingatlanok, vagyontárgyak – lefoglalását nemcsak Ukrajna, hanem a partnerországok területén is.

Az ukrán kormány – a világ tapasztalatait figyelembe véve – aktívan dolgozik egy olyan ütemterv kidolgozásán, amely egyértelmű és következetes lépéseket tartalmaz az államadósság háború utáni kezelését illetően. Az ilyen stratégia megalkotása lehetővé teheti Ukrajnának, hogy elkerülje az adósságteherrel kapcsolatos nehézségeket, ám ehhez összeszedett, megfontolt kivitelezés is szükségeltetik majd.