Közélet

Videón, ahogy Putyin ukrán földre lép – az arckifejezése mindent elárul

Az orosz elnök a frontra látogatott, Vlagyimir Putyin a herszoni és a luhanszki területeken tartott szemlét.

Kilátogatott a frontra Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök látogatást tett a Dnyepr csapatcsoport főhadiszállásán, Herszon megyében, ahol meghallgatta Mihail Teplinszkij, a légideszant erők parancsnoka, Oleg Makarevics, a Dnyepr Erők Csoportja parancsnoka és más katonai vezetők beszámolóit, majd eligazítást tartott.

Russian President Vladimir Putin watches from a helicopter as he surveys damage from wildfires in some areas of the Chelyabinsk Region, Russia, on August 6, 2021. (Photo by Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)
RUSSIA-FIRE-POLITICS
Vlagyimir Putyin
A frontra látogatott, és ukrán területre lépett Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Fotó: AFP

A Reuters beszámolt arról is, hogy útja során Vlagyimir Putyin meglátogatta a nemzeti gárda főhadiszállásait Ukrajna keleti részén, így abban a Luhanszkban is, amelyet Oroszország 2022 őszén egyoldalúan annektált, ám a nemzetközi közvélemény ezt nem fogadta el.

Az orosz csapatok novemberben vonultak vissza a Herszoni régió fővárosából, Herszonból, és a beharangozott ukrán ellentámadásra készülve megerősítették állásaikat a Dnyeper folyó keleti partján.

Arról a Kreml nem közölt részleteket, hogy az orosz elnök pontosan mikor vett részt a találkozókon, ahogyan az ukrajnai tartózkodás időtartamáról sem.

A mostani látogatás a második ismertté vált eset, hogy Putyin a háború kitörése óta orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területen járt. Első alkalommal idén március 19-én Mariupolban járt. Akkor Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes kíséretében a helyreállítási munkálatokat tekintette meg.

Az első látogatás során Putyin a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu várost is felkereste, ahol a Moszkva által továbbra is csak különleges hadműveletnek nevezett háború főhadiszállásán tárgyalt a parancsnokokkal.

Csak találgatások vannak az ukrán ellentámadásról, egy szűk kör őrzi a titkot

Hónapok óta találgatások folynak a tavaszi ellentámadással kapcsolatban. A nemzetbiztonság egy magas rangú tisztje szerint azonban csak az ukrán elnök és legszűkebb köre által ismert az időpont és az irány is.

 

Herszon háború Ukrajna Oroszország Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek