Közélet

Orosz–ukrán háború 419. nap – friss hírek

Donyeckből Bahmutba csoportosítanak az oroszok, közben az ukránok sem tétlenkednek. Összefoglalónk a háború 419. napjáról.

Elsöprő erejű támadásra készülhet Bahmut környékén az orosz haderő, erről értesült a brit hírszerzés. A kedd reggeli jelentésük szerint az oroszok jócskán lecsökkentették a harcoló alakulatok számár Donyeck város környékén, így például az eddig támadott Advijivkánál is visszahúzódtak. 

Military mobility continues amid Russia-Ukraine war in Bakhmut frontline
Military mobility continues amid Russia-Ukraine war in Bakhmut f
CHASIV YAR, UKRAINE - APRIL 10: A view of a destroyed building while the Russia-Ukraine war continues near Bakhmut frontline in Chasiv Yar, Ukraine on April 10, 2023. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Ez feltehetően azért történt így, hogy a csapatokat Bahmut felé irányítsák, hogy az ott harcoló erőknek nyújtsanak támogatást, végleg elfoglalva a város maradékát is az ukrán védőktől. 

Itt ugyanis, ha rendkívül lassan is, de legalább haladnak előre a Wagner-zsoldossereg vezetésével, ám naponta csak néhány házat sikerül elfoglalniuk, óriási veszteségek árán. A front a városban most valahol a városközpont és a vasútvonal mentén húzódik, de az ellentmondó jelentések miatt nehéz meghatározni pontosan, ráadásul óráról órára változik. 

Rossz hír lehet az ukrán védőknek, hogy a hírek szerint a Wagner és az orosz hadsereg félretette a korábbi ellentéteket, és több pontosan is összehangolt támadásokat vezetnek az eddigi különálló akciók helyett. Ráadásul a tüzérségtől és a légierőtől is egyre nagyobb támogatást kapnak. 

Közben az oroszok a rakétatámadásokkal sem álltak le, keddre virradóra találat érte Szlavjanszk városát. Több épületben és autóban is kár keletkezett, de sérültekről nem érkezett jelentés. A RIA Novosztyi orosz hírportál szerint az orosz hadsereg Szeverszknél is sikeresen támadta az ukrán állásokat aknavetőkkel és rakétákkal. 

Ukrán beszámolók szerint közben ők is jelentős csapásokat hajtottak végre, és hétfőn közel ötszáz orosz katonát öltek meg, ezzel az ő számításaik szerint már 183 ezerre tehető az orosz veszteségek száma. 

 

20:24

A frontra látogatott Zelenszkij, sebesült katonákat tüntetett ki

A kelet-ukrajnai Avgyijivkába látogatott az ukrán elnök. Az oroszok közben további lassú előrenyomulásról számoltak be.

19:06

A korrupcióellenes harc is kisiklott Ukrajnában

A kritikusok szerint a hatóságok sokszor a valóban korrupt vezetők helyett a reformereket pécézték ki.

18:39

Lemondhatnak az Absolut vodkáról az oroszok

Nem szállít több Absoult vodkát Oroszországba a Pernod Ricard. A francia italgyártó sok kritikát kapott az eddigi gyakorlata miatt, amellyel oroszországi munkavállalóit és egységét igyekezett védeni.

18:35

Bíróság elé állt az Oroszországban letartóztatott amerikai újságíró

Elutasította a moszkvai bíróság a letartóztatást elrendelő határozat elleni fellebbezést, Gershkovichnak legalább május 29-ig egy korábbi KGB-börtönben kell maradnia.

17:57

A Leopard tankok csődöt mondanak Ukrajnában, állítják az oroszok

A NATO-szabványú Leopard harckocsik nem felelnek meg a harctéri követelményeknek, és sorra meghibásodnak Ukrajnában. Orosz források azt írják, hogy a legtöbb tank évek óta használaton kívül volt, és nem vizsgálták meg, mielőtt elindították őket Kijevbe.

16:27

Két Wagner-zsoldos beismerhette több száz civil és több tucat gyerek lemészárlását

Egy orosz emberi jogi aktivista osztott meg egy több mint egy órás felvételt, amin két volt orosz zsoldossal készít interjút. A beszélgetés alatt a két férfi beismerte, hogy egy akció során 300-400 civilre kellett tüzet nyitniuk, akiket egy bahmuti társasház pincéjében találtak meg. Az áldozatok között több tucat gyerek is volt a videóban elhangzottak szerint.

15:52

Az adósság is fojtogatja az ukrán kormányt

Ukrajna államadóssága már meghaladta a százmilliárd dollárt, és az év végére elérheti az ukrán GDP 100 százalékát. Kétségtelenül kényszerhelyzetről van szó, amely minden bizonnyal nem történt volna meg a háború kitörése nélkül. Ettől függetlenül az ukrán kormány kellemetlen helyzetbe került, ugyanis a gazdaság helyreállítása mellett évekig tartó adósságtörlesztés is vár Ukrajnára.

15:06

Egyre nagyobb elánnal lövi Bahmutot az orosz tüzérség

Még mindig nem sikerült teljesen elfoglalnia a várost az orosz hadseregnek. Bahmutnál hónapok óta véres harcok zajlanak.

13:53

Moszkva bekérette az amerikai, a brit és a kanadai nagyköveteket

Bekérették az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét az orosz külügyminisztériumba – közölte az orosz diplomáciai tárca

12:38

Magyarországnak szüksége van az orosz energiára, az ukrán gabonára viszont nincs

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a BBC Hard Talk című műsorának a vendége volt, ahol az orosz-ukrán háborúról és annak Magyarországot érintő hatásairól beszélt. Szijjártó Péter elmondta, hogy a háborút be kell fejezni, mert az emberi életek fontosabbak, mint a harc.

09:38

Ellenőrzik a Magyarországon áthaladó ukrán gabona útját

Csak a tranzitforgalom előtt nyílik szabad út, hiszen az Ukrajnából származó gabona behozatala tilos.

09:37

Kilátogatott a frontra Vlagyimir Putyin

Látogatást tett a Dnyepr csapatcsoport főhadiszállásán, Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata. Vlagyimir Putyin meghallgatta Mihail Teplinszkij, a légideszanterők, Oleg Makarevics, a Dnyepr Erők Csoportja parancsnoka és más katonai vezetők beszámolóit. A látogatásról videó is készült

Szeverszk Bahmut ostroma orosz-ukrán háború rakétatámadás
Kapcsolódó cikkek